Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije presude generalima

'Očekivanja su velika, ali istovremeno i racionalna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do presude hrvatskim generalima ostala su svega dva dana. Ta će presuda itekako odrediti budućnost Hrvatske.

U Haagu se već radi raspored sjedenja u sudnici tijekom izricanja presude generalima Gotovini, Markaču i Čermaku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lifranje transkripata u Haag Kakve li ironije: Pravima iz 'hrvatskog članka' koristili su se svi osim - Hrvatske! Slika nije dostupna Sastanak obrane s ministrom 'Bošnjaković je generalima ponudio svu pravnu pomoć'

Njihovi odvjetnici jedan za drugim stižu u grad u kojem su godinama dokazivali istinu o ulozi koju su generali imali u Domovinskom ratu i osobito oslobodilačkoj akciji Oluja. Za svoje klijente traže oslobađajuću presudu, haško tužiteljstvo traži ukupno 67 godina zatvora.

U Dnevniku Nove TV gostovao je Goran Mikuličić, odvjetnik generala Markača.

Gospodine Mikuličiću kako se osjeća vaš klijent?

Sigurno je da su očekivanja velika, ali s druge strane moj je klijent vrlo racionalan čovjek koji je svjestan okolnosti unutar kojih se odvijalo ovo suđenje, te okolnosti u kojima se donosi odluka. No on apsolutno vjeruje da je obrana uspjela tijekom suđenja dokazati njegovu nevinost.

S kakvim očekivanjima dočekujete presudu?

Moja očekivanja sam ja već iznio u završnoj riječi. Tada sam rekao da tužiteljstvo nije dokazalo navode iz optužnice i tražio sam oslobađajuću presudu za svog klijenta. To su i sada moja očekivanja.

Jeste li se sreli s generalima Čermakom i Gotovinom, jeste li se čuli s njihovim odvjetnicima - što oni kažu?

Ne nisam se susreo s njima, jer nemam tu mogućnost. Ne mogu ih vidjeti nigdje osim u sudnici. A njihova obrana je danas doputovala u Haag i čuli smo se telefonom. Sutra ćemo se vjerojatno i sastati, ali samo neformalno, jer sada nemamo što nego saslušati presudu.

>> Gotovinina obrana se pobunila zbog premalo mjesta u sudnici

>> Odvjetnici: Generali puni nade u presudu

>> HBK: Haški sud je zaboravio da se Hrvatska branila

>> Kosor: Presude Gotovini i generalima treba dočekati mirno

Gospodine Mikuličiću nakon ove prvostupanjske presude sigurno će, bez obzira na ishod uslijediti žalbeni postupak - kakva je ta procedura, koliko može potrajati?

To je sasvim izvjesno, to je zapravo jedina izvjesna stvar. Bez obzira kakva presuda bila sigurno slijedi žalbeni postupak. Tu ima dosta postupaka s različuitim rokovima. Svi ti procesi skupa mogu trajati oko 5 i pol mjeseci, nakon proglašenja presude treba proći toliko vremena da bi se žalba uopće raspravljala. Obzirom na sve rokove i žalbeni postupak za očekivati je da bi drugostupanjska presuda mogla uslijediti oko dvije i pol godine nakon prvostupanjske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene