Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto u Haagu

Odvjetnici: Generali puni nade u presudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak mirno i dostojanstveno čekaju presudu.

'General Gotovina je smiren, optimističan kao i svi mi i očekuje oslobađajuću presudu, a u međuvremenu se bavi svojim normalnim aktivnostima u pritvorskoj jedinici', izjavio je odvjetnik Luka Mišetić. 'Nemam razloga ne vjerovati da će presuda u petak biti oslobađajuća', kazao je Mišetić.
General Mladen Markač, koji u će također doznati hoće li iz haaškog pritvora izaći kao slobodan čovjek ili će u njemu ostati, dočekuje presudu mirno, stabilnog zdravstvenog stanja, ali ga na dan izricanja presude sigurno očekuje veliki stres, izjavio je Markačev odvjetnik Goran Mikuličić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lifranje transkripata u Haag Kakve li ironije: Pravima iz 'hrvatskog članka' koristili su se svi osim - Hrvatske! Slika nije dostupna Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV Ekskluzivno: Za građane su presudom izjednačeni žrtva i agresor

>> Sačić: Ne odustajemo, njima odgovara šutnja da zadrže fotelje

>> BBC: Gotovina je bio neustrašivi vojnik s ukusom za lijepe žene

Bivši zapovjednik Zbornog područja Knin general Ivan Čermak očekuje da će odluka sudskog vijeća o optužbama kojima ga Haaški sud tereti za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje pokazati da je njegova obrana bila dosljedna i da za ta djela nije kazneno odgovoran, doznaje se od njegove bivše braniteljice Jadranke Sloković. 'Kao bivši odvjetnici nadamo se oslobađajućoj presudi i smatramo da tužitelj nije dokazao svoje teze. Čermak nije imao ingerencija nad postrojbama i tamo je bio kako bi omogućio da zaživi normalni život. Njegova je obrana ostala svih 12 godina konzekventna. Čermak očekuje da će presuda pokazati kakva je njegova uloga bila kao i da nije kazneno odgovoran', kaže zagrebačka odvjetnica Jadranka Sloković koja ga je s odvjetnikom Čedom Prodanovićem zastupala do polovice 2007. kada su isključeni iz predmeta zbog mogućnosti da njihov drugi klijent Rahim Ademi bude izveden kao svjedok u tom predmetu. Čermak je nakon toga angažirao britanskog odvjetnika Stevena Kaya koji izbjegava kontakte s medijima.

Haaški sud objavit će presudu u predmetu protiv trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača optuženih za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Tužiteljstvo traži za Gotovinu kaznu od 27 godina zatvora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene