Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvali građane na mir i dostojanstvo

HBK: Haški sud je zaboravio da se Hrvatska branila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komisija HBK Iustitia et pax zbog skore presude hrvatskim generalima podsjetila je i upozorila na nekoliko činjenica.

HBK je prvo podsjetio da je ad hoc Sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije ustanovljen na prijedlog Republike Hrvatske. 'Nakon četiri godine okupacije gotovo trećine teritorija, agresije, etiničkog čišćenja od nesrpskog stanovništva, Hrvatska se uspjela osloboditi i obraniti', stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoki kazneni sud Mladić spolno zlostavljao dijete: Ipak ide u zatvor Slika nije dostupna Provjereno, večeras u 22:15! Kome će sutra izreći presudu: Generalima ili Hrvatskoj?

Naglašava se kako se stoga očekivalo da će sud u Haagu krenuti od činjenice da je Hrvatska bila napadnuta, razorena i okupirana te da su nad njom od strane Srbije počinjeni ratni zločini. Naglašavaju kako se sud oglušio na tu činjenicu što se vidi iz optužnice koja je podignuta za tzv. 'udruženi zločinački podhvat', na čelu s pokojnim predsjednikom Franjom Tuđmanom, a u koju su po zapovjednoj odgovornosti uključeni hrvatski generali.

Komisija HBK uvelike zamjera haškom sudu što za počinjene ratne zločine na našem području sudi samo pripadnicima autohtodnih naroda koji tu žive, a unaprijed se aboliralo pripadnike drugih naroda, koji su također tijekom ratnog djelovanja imali ili političku ili vojnu odgovornost.

>> Presuda Anti Gotovini 15. travnja u 11 sati

>> Hrvati misle kako će Gotovina dobiti blagu kaznu

'Ako kriteriji međunarodnog suda pod okriljem Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda ne vrijede univerzalno, a evidetno ne vrijede, što onda iz toga možemo zaključiti? Da postoje viši i niži narodi? Zar se suditi može samo malim narodima? I koji je onda smisao takvih sudskih procesa?', izjavili su danas biskupi.

Upozorili su i da optuživanje ili neoptuživanje, otvaranje ili neotvaranje istraga za 'prekomjerno', 'neselektivno' granatiranje Knina, ili Vukovara nije u nadležnosti Suda, već haaškoga tužiteljstva koje je radilo po čudnim kriterijima i metodama.

HBK Iustitia et pax upozorava kako se ne smije zaboraviti na nezakonito i selektivno dostavljanje dokumentacije tužiteljstvu, posebno pri tome misleći na predsjedničke transpripte koji su, neprezicni i nedorečeni, postali pravna platforma za podizanje optužnice za 'zločinački podhvat'. Ističu da bi Sud, kako bi donio pravednu presudu, prilikom donošenja odluke trebao obratiti pažnju na nekoliko stvari.

Prva jest činjenica da za agresiju i okupaciju BiH i RH nije podignuta nikakva optužnica. Haag bi trebao voditi računa o pravu i obvezi RH da oslobodi svoj teritorij te o pravu u obavezi da pomogne ugroženom bošnjačkom i hrvatskom narodu da nakon Srebrenice ne doživi još jedan genocid u Bihaću. 'Da nitko pravedan ne može poreći da su i s hrvatske strane počinjeni pojedinačni zločini, no procesuirati i osuditi trebalo bi prave počinitelje, a ne birati osumnjičenike po političkom ključu', stoji u priopćenju.

Komisija HBK Iustitia et pax apelira na građane, da kada u petak bude izrečena presuda, zadrže mir i dostojanstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene