Zimska oprema obvezna je od danas na zimskim dionicama svih javnih cesta u Hrvatskoj. Pridržavaju li se vozači novih pravila?


U Gorskom kotaru i u gornjim dijelovima Like ima 20-ak centimetara snijega. Sve su ceste očišćenje i prohodne. S Irenom Čačić iz HAK-a razgovarali smo o ovoj temi.

Pridržavaju li se vozači novih uvjeta i zakona na cestama?

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO 'Malo ljudi je svjesno što znače zimske gume dok ovo ne dožive' Slika nije dostupna Počinju 'zimske radosti' na cestama

Zakon o zimskoj opremi na zimskim dionicama je već treću godinu na snazi, od 2013. Vozači ga se uglavnom pridržavaju. Spremni su, mogi su već i zamijenili opremu i zimske gume stavili na vozilo.

Koje su najčešće greške koje vozači rade u ovim uvjetima?

Najčešća greška je neprimjerena oprema uvjetima na cestama i najčešće ljetne gume ukoliko se kreće kroz Liku i Gorski kotar gdje uvijek ima najviše snijega. Također i neprimjerena vožnja uvjetima na cestama. Najčešće je to prebrza vožnja na dionicama gdje zna biti poledice kao što su vijadukti, mostovi i slično, a također i na izlascima iz tunela gdje se naglo promjeni temperatura i zbog niskih temperatura i poledice opet dolazi do isklizavanja i prometnih nezgoda.

Do kada traje ova obveza imanja zimske opreme na zimskim dionicama?

Ova zakonska obaveza traje do 15. travnja i također, bez obzira na vremensko ograničenje od 15. studenog do 15. travnja, kada nastupe zimski uvjeti, a to smo imali prilike vidjeti i protekli vikend, kada je snijeg na kolniku ili poledica, obavezna je zimska oprema.

Na ovom linku možete pročiti savjete automehaničara o pripremi automobila za zimu.