Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ustvrdila je u petak da je Spomenik Indijancima Ivana Meštrovića vrhunsko umjetničko djelo te da vjeruje da će Chicago Monumets Project, nakon stručne elaboracije koja će im biti upućena, shvatiti da spomenik zaslužuje ostati u javnom prostoru.


Platforma Chicago Monuments Project koja se, među ostalim svojim ciljevima, "želi suočiti s često nepoznatim ili zaboravljenim dijelovima povijesti grada Chicaga i teške istine o njegovoj povijesti međurasnih odnosa", nedavno je na svojim internetskim stranicama objavila da razmišljaju o sudbini Spomenika Indijancima Ivana Meštrovića. Istaknuli su kako taj spomenik smatraju neprikladnim i navode kako je riječ o jednom od četrdesetak spomenika u Chicagu o kojima treba raspravljati.

Vezani članci Ilustracija Olakšanje za kućanstva: Ograničavaju se cijene namirnica, poznato i kojih Ivica Puljak Renesansa u Splitu samo što nije počela, a Puljak ima i poruku za Plenkovićevu ministricu: ''Trebala bi se bolje koncentrirati''

Uz napomenu da nisu donesene konačne odluke, platforma je izvijestila da su izdvojili one za čiju je daljnju sudbinu potreban javni dijalog te da je Meštrovićev rad predmet kritike zbog "romantiziranoga i reduciranoga prikaza Indijanaca".

Ministrica kulture i medija, koja je u petak sudjelovala na predstavljanju prve faze arheoloških istraživanja u sjevernom dijelu dvorišta Banskih dvora, novinarima je potvrdila da je ministarstvo upoznato s tom informacijom koju je prvi objavio Muzejski dokumentacijski centar (MDC) kao središnja hrvatska ustanova.

Nakon toga su, istaknula je, alarmirani svi - ministarstva kulture i medija te vanjskih i europskih poslova, kao i svi stručnjaci koji se bave Meštrovićevim djelom - ravnateljica Meštrovićeva muzeja u Zagrebu te kolege s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Ministrica Obuljen Koržinek naglasila je da su stručnjaci pripremili vrlo detaljnu stručnu elaboraciju i dali genezu cijeloga tog spomenika te najavila da će ta elaboracija biti upućena instituciji koja je objavila da ide u preispitivanje pojedinih spomenika u gradu Chicagu .

Napomenula je da će Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo vanjskih poslova svojim kanalima ukazati da je inicijativa Chicago Monuments Project-a zaista potpuno neprimjerena.

Jer, ustvrdila je, Meštrovićev spomenik Indijancima upravo je suprotan onomu što je izneseno u javnosti, to je vrhunsko umjetničko djelo koje svjedoči o doprinosu Indijanaca povijesti Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a tako je i nastalo.

Ministrica vjeruje da će oni koji se tom temom bave nakon elaboracije shvatiti je riječ o spomeniku koji zaslužuje da ostane u javnom prostoru.

Na pitanje može li mjerodavno ministarstvo ikako zaštititi taj spomenik ili je riječ samo o pokušaju objašnjavanja, ministrica je odgovorila da se ne mogu štititi spomenici u drugoj državi.

Podsjetila je da je Ivan Meštrović bio i američki državljanin, živio je u SAD-u, bio je član Američke akademije, a njegov spomenik Indijancima tamo i ima svu zaštitu kao i sva druga djela sukladno njihovim propisima i zakonima.

Ministrica vjeruje kako će hrvatska strana samo svojiim angažmanom pridonijeti elaboraciji i objašnjavanju jer, ponovila je, u Hrvatskoj postoje stručnjaci koji se bave Meštrovićevim opusom i sigurno mogu dati doprinos toj raspravi.

Meštrovićevi Indijanci u Chicagu (Strijelac i Kopljanik) su dvije brončane konjičke skulpture koje stoje na trgu Congress Plaza na zapadnome ulazu u veliki Grant Park u Chicagu. Skulpture je u Zagrebu izradio hrvatski kipar Ivan Meštrović, a u Chicagu su postavljene 1928. Izradu skulptura financirala je zaklada Benjamina Fergusona. Visoke su oko pet metara, a s podestom dosežu gotovo 11 metara visine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju