Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je najavila izmjene Zakona o obrtu. Glavna novost za više od 83 tisuće hrvatskih obrtnika je da će im privatne nekretnine biti izuzete od ovrha, koje im se mogu dogoditi zbog poslovnih problema. Tako će se staviti u ravnopravniji položaj u odnosu na poduzetnike koji imaju registrirana trgovačka društva.


Vrijeme je novac. Za urara Dalibora Lebarovića i doslovno. On je treća generacija tradicionalne obrtničke obitelji. Prijedlog da obrtnicima zbog dugova u poslu više neće može oduzimati i privatna imovina smatra dobrodošlom promjenom koja će zaštiti njihove obitelji.

Vezani članci Ilustracija Priprema se uvođenje poreza na nekretnine? Ministar najavio pravedniju raspodjelu poreznog tereta Obrtnici pred mirovinu "Imamo manje prava od onih koje zapošljavamo": Obrtnici ljutiti jer ne mogu u mirovini raditi na pola radnog vremena. Evo što im preostaje

>> Uskoro i obrtnicima naknada za nezaposlenost

'U stvari ispašta onda čitava obitelj čak i šira obitelj koja nema nikakave veze sa onim što se dogodilo. Jako je dobro što je to sada izjednačeno sa svakim dioničkim društvom koji isto kao i obrtnci posluju na tržištu', kaže Lebarović.

Ovrhe za obrtnike više neće moći odnositi na nekretnine u kojima stanuju, također biti će im dopušteno prenošenje obrta na krvne srodnike, a predlaže se i neposredan izbor predsjednika obrtničke komore od strane svih obrtnika. Maras želi i da obje Komore, i obrtnička i gospodarska, svoja izvješća podnose Saboru.

'Želja mi je da taj sustav i u HGK bude transparetniji dostupniji da ljudi znaju zašto izdvajaju komorski doprinos i da vide konkretne rezultate', kaže ministar poduzetništva Gordan Maras. Dalibor smatra da je mogućnost da se obrt prenese sa oca na sina za vrijeme očevog života korisna stvar za mnoge domaće obrtnike.

Predlaže se i da sezonski obrtnici doprinos Komori plaćaju samo za vrijeme sezone dok imaju posla.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju