Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Indeks 1'

Obrana tvrdi da USKOK barata nepotvrđenim indicijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Županijskom sudu u srijedu bi trebala biti donesena prva nepravomoćna presuda u antikorupcijskom slučaju 'Indeks' u kojem je grupa sveučilišnih profesora, posrednika, poticatelja i studenata optužena za nezakonite upise na zagrebački Fakultet prometnih znanosti.

U završnim riječima predstavnica USKOK-a je zatražila najstrože kazne za sve optuženike koji se nisu pokajali i priznali davanje ili primanje mita, dok obrana tvrdi da tijekom suđenja nije dokazano niti jedno nedjelo koje se optuženicima stavlja na teret. 'Samo bezuvjetnim kaznama zatvora za one koji nisu priznali korupciju može se dati jasna poruka da se takvo ponašanje više neće tolerirati', kazala je zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoki kazneni sud Mladić spolno zlostavljao dijete: Ipak ide u zatvor KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit

Uz najtežu zakonom predviđenu kaznu, tužiteljstvo je za prvooptuženog bivšeg prodekana Prometnog fakulteta Dragana Badanjka zatražilo i zabranu rada na Sveučilištu, s kojega unatoč priznanju žele ukloniti i njegovog kolegu višeg predavača Krešimira Someka, drugooptuženog u postupku. Iza rešetaka bi se, prema mišljenju USKOK-a, duže vrijeme trebao zadržati i glavni posrednik Mladen Budor, optužen da je od studenata za upis uzimao po 2000 eura, od kojih je veći dio davao Badanjku.

Njihovi branitelji, međutim, tvrde da USKOK barata tek nepotvrđenim indicijama te da su ključnu ulogu u progonu odigrali mediji koji su sve optuženike unaprijed proglasili krivima. Tražeći oslobađajuće presude odvjetnici su ustvrdili da traženje i primanje mita nije dokazano ni tajnim snimkama na kojima je tužiteljstvo djelomično temeljilo optužnicu.

Badanjkov odvjetnik Tomislav Orehovec kazao je da bivši prodekan za poslovanje uopće nije sudjelovao u razredbenim ispitima te da stoga nije niti mogao utjecati na njihov ishod, kao i da nije dokazano da je od Budora primao novac. 'Nitko nema ništa protiv da ovo bude pokazna vježba protiv korupcije, no treba razgraničiti gdje počinje kazneno djelo, a završava studentska snalažljivost', kazala je Budorova odvjetnica Vesna Škare Ožbolt, prikazujući svog branjenika kao sposobnog studenta koji je svojim zaposlenim kolegama tek ponekad izlazio u susret i za to uzimao simboličnu naknadu.

U tzv. 'Indeksu 1' na optuženičkoj se klupi nalazilo 16 osoba, no USKOK je prije završnih riječi objavio manje izmjene optužnice, pri čemu je odustao od progona za 12-optuženog Domagoja Vrbana i 16-optuženog Domagoja Horvata. Osim predavača Someka, optužbe su priznali studenti Josip Đaković i Franjo Marinčić, a nekoliko je studenata ili njihovih roditelja zbog davanja mita uvjetno osuđeno još u istrazi. Afera 'Indeks' i policijsko-uskočka istraga korupcije na zagrebačkom Sveučilištu izrodila je i optužnicu zbog 'prodaje' ispita na Prometnom fakultetu te još jednu optužnicu vezanu uz Ekonomski fakultet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene