Obitelj 18-godišnjeg Kristiana Vukasovića, koji je preminuo nakon što je u bolnicu doveden iz splitskog zatvora, podnijela je odštetni zahtjev državnom odvjetništvu u Splitu.

Galerija Obitelj Vukasović (Foto: Dnevnik.hr) Stipan Vukasović (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stipan Vukasović (Foto: Dnevnik.hr) +3 Stipan Vukasović (Foto: Dnevnik.hr) - 2

U pokušaju rješenja spora mirnim putem traže 700.000 kuna odštete, a kao odgovorne za propuste smatraju Općinski sud u Splitu, državno odvjetništvo, zatvor te zagrebačku Bolnicu za osobe lišene slobode.

Vezani članci Brutalan napad na dvije žene u Splitu - 3 Optužen za dva pokušaja ubojstva: Ničim izazvan brutalno napao dvije žene u Splitu, jednu udario bocom po glavi Obitelj Vukasović (Foto: Dnevnik.hr) Kristian Vukasović umro je od zatajenja srca, odvjetnik obitelji najavio daljnju pravnu borbu

Iz Općinskog državnog odvjetništva odgovorili su kako će na odštetni zahtjev odgovoriti u zakonskom roku.

Stipan Vukasović ne miri se sa smrću sina i nije mu do novca. "Ne tražim ja nikakvu odštetu, ali tražim krivce koji se moraju naći, a to su sudac koji ga sudio. Krivo je hrvatsko pravosuđe, kriva je uprava zatvora izatvorska bolnica u Zagrebu, znači u kompletu svi, drugim riječima, kriva je država“, uvjeren je Kristianov otac.

"Zašto je RH tužena, zato što smo uvjereni u to da je ovdje došlo do greške odnosno pogrešnog tretmana Kristiana i pri postupku i pri određivanju zatvora pri suđenju pa i prilikom tretiranja zatvorske ustanove odnosno zatvorske bolnice", rekao je odvjetnik obitelji Vinko Ljubičić.

Kaže kako mu je sporno držanje Kristiana u zatvorskim uvjetima i liječenje u bolnici koja ga je vraćala u zatvorsko ozračje. "I tu je došlo do jednog straha, iznimno veliko intenzivnog straha, a što je uvjetovalo probleme sa srcem, a poslije toga posljedično i s mozgom“, napominje Ljubičić.

Poziva se i na nalaz obdukcije da Kristian nije imao problema sa srcem prije dolaska u bolnicu. Predlažu zajedničko vještačenje da se utvrdi uzrok Kristianove smrti.

Za nadzor uvjeta u zatvoru zadužen je sud, nepravilnosti nisu našli.

"Odnosno nije bilo prijave niti neke druge nepravilnosti od strane upravitelja Zatvora u Splitu ili samog okrivljenika, odnosno istražnog zatvorenika, sada pokojnog Vukasovića ili da bi netko drugi kazao da bi bilo neke eventualne nepravilnosti zbog čega bi se morali dodatno provjeravati nekakve eventualne nepravilnosti i navode", rekao je Damir Romac sa Županijskog suda u Splitu.

Sve provjerava i ministar pravosuđa koji danas ne želi ništa komentirati. Pri posjetu splitskom zatvoru nije pronašao propuste, a krajem kolovoza je rekao kako je razgovarao i s upraviteljem zatvora i s liječnicom i s Kristianovim cimerima.

Iz splitskog tužiteljstva koje je primilo odštetni zahtjev Kristianove obitelji tek kažu, odgovorit će u zakonskom roku na taj zahtjev. Ujedno provjeravaju ima li ičije kaznene odgovornosti u cijelom slučaju. Njihova odluka još se čeka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju