Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prigodnom svečanošću obilježena je 22. obljetnica uz sjećanje na poginule i ranjene pripadnike te prve oružane postrojbe u samostalnoj Hrvatskoj.


ATJ Lučko je i danas jedna od najelitnijih i najspremnijih hrvatskih postrojbi. Postrojba je utemeljena 7. rujna 1990. i bila je nezaobilazan čimbenik obrambenog Domovinskog rata ispunjavajući maksimalno profesionalno i najteže ratne zadaće, kao i raznih teških zadaća u mirnodopskim uvjetima, a danas broji 120 pripadnika.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova i njegov izaslanik, Evelin Tonković u prigodnoj je riječi podsjetio na 26 poginulih stradalih i umrlih pripadnika postrojbe kao i na pedesetdvojicu teško ranjenih u Domovinskom ratu.

Pripadnici ATJ Lučko bili su na prvim crtama bojišnice i dali nemjerljiv doprinos u obrani domovine istaknuo je Tonković. Podsjetio je da je ta postrojba dala četiri generala, te brojne visoke dužnosnike Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova kao i brojne časnike i dočasnike.

ATJ Lučko danas je jamac sigurnosti domovine, krasi ju vrhunska obučenost i profesionalizam njezinih pripadnika i ustrojena je prema najvišim standardima te spremna odgovoriti na najteže izazove, naglasio je Tonković.

Vezani članci Hrvatski vojnici u Kninu zbog priprema proslave 25. obljetnice Oluje - 1 Ponovno problemi? Neki na proslavu obljetnice Oluje planiraju doći u majicama s natpisom ZDS. Brigadir iz Knina svima poslao poruku Obilježavanje vojno redarstvene akcije Oluja na Kninskoj tvrđavi (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Predstavljen program obilježavanja Oluje u Kninu, objavili i epidemološke mjere

>> ATJ Lučko slavi 21. rođendan

Predsjednik Udruge ATJ Lučko '90. Mladen Grgić rekao je kako se s ponosom prisjećamo velikih dana osnutka postrojbe kako ne bi pali u zaborav. Ništa vrijedno, nastalo u vjeri za ispravan cilj, ne može pasti u zaborav, istaknuo je Grgić naglasivši da su za taj cilj - obrana hrvatske države - bili spremni dati i svoj život. Imali smo hrabrosti i snage ostvariti taj ispravan cilj, rekao je Grgić poručivši suborcima da vjeruju u neprolazne vrijednosti na kojima sve počiva.

Zapovjednik ATJ Lučko Alen Klabot naglasio je kako je važno da se žrtva njihovih kolega ne zaboravi i da nikada nitko ne pomisli da je bila uzaludna, jer je na njoj stvorena suverena i samostalna Republika Hrvatska.

Pripadnici ATJ Lučko izveli su taktičko-pokaznu vježbu desantiranja iz helikoptera, rješavanje talačke situacije i odbijanje napada na štićenu osobu, kako bi pokazali svoju uvježbanost, a potom je predstavljen i taktičko-tehnički zbor.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook