Prvi put Zagrebačka nadbiskupija je zajedno sa Židovskim informativno-obrazovnim centrom Hatikva održala molitveno-komemorativni susret u povodu međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Galerija


Ispred katedrale okupili su se i predsjednik Sabora, izaslanici predsjednice države i predsjednika Vlade te zagrebački gradonačelnik. Kardinal Josip Bozanić istaknuo je kako je neprihvatljivo dopustiti da se danas ponovno budi bilo koji oblik antisemitizma. ''Primjer širenja takve mržnje upozorenje je za sijanje i rast bilo koje druge ideologije, kakvih ni danas ne nedostaje'', kazao je Bozanić.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o holokaustu: ''Oslobođenjem Auschwitza završio je najmračniji dio svjetske povijesti'' Auschwitz 75 godina poslije - 3 Auschwitz 75 godina poslije: Bio je najveća tvornica smrti u Europi, danas će se slušati glas preživjelih

Iako na susretu nije sudjelovao hrvatski rabin Kotel Da-Don, predstavnici židovskog informativno-obrazovnog centra ističu kako je ovo korak da se katolička crkva i hrvatsko društvo ne okreću prošlosti već budućnosti. ''Mi mislimo da je najvažnije da se ne potežu stari simboli, stari ustaški pozdravi, da se ne tumači da su to stari hrvatski pozdravi, a nisu. I da se suzdrže političari koji govore da je to stari pozdrav jer nije'', ističe Julija Koš, predsjednica Židovskog informacijsko-obrazovnog centra Hatikva.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr