Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prijavljeno' Europskoj uniji

VIDEO Austriji se ne sviđa hrvatsko rješenje za 'švicarac'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijanci su zatražili od Odbora za ekonomiju i financije Europske unije da zauzme stav o odluci hrvatske Vlade.

Vladino zamrzavanje tečaja švicarskog franka za korisnike kredita u švicarskim francima austrijska politika želi pretvoriti u europsko pitanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stambeni krediti Lalovac: Razmišlja se i o zabrani kreditiranja u drugim valutama Slika nije dostupna Ne kroz kamatnu stopu Udruzi Franak neprihvatljivo rješenje za pomoć u borbi s podivljalim 'švicarcem'

Austrijanci su zatražili od Odbora za ekonomiju i financije Europske unije da zauzme stav o odluci hrvatske Vlade da zamrzne švicarski franak za korisnike kredita. Potvrdio je to za Dnevnik Nove TV i ministar financija Boris Lalovac koji je Odboru već poslao odgovor  zbog čega se u Hrvatskoj išlo s takvom mjerom.

Austrijski pokušaj rušenja Vladine odluke o zamrzavanju tečaja franka na europskoj razini neće proći, uvjerava ministar financija Boris Lalovac. 'Vlada je odlučila pomoći građanima. A Ministarstvo financija već je poslalo Odboru obrazloženje o kolikoj ugrozi građana se radilo', rekao je Lalovac.

Udruga Franak: Banke su na 'švicarcu' ostvarivale ekstraprofit

Europskim Odborom za ekonomiju i financije od kojeg Austrijanci očekuju da zauzme stav o potezu hrvatske Vlade predsjeda upravo Austrijanac - Thomas Wieser. To nižerangirano tijelo odluke šalje na raspravu europskom Vijeću ministara financija. Ministar Lalovac tamo se s kolegama susreo početkom ovog tjedna te im neformalno već obrazlagao potez Vlade.

'Sinoć smo govorili kako su rješavale druge zemlje, Rumunjska, Poljska i druge zemlje, one još uvijek nemaju rješenja, ali ovo je naše privremeno rješenje, a trajno rješenje smo rekli da nalazimo zajedno u dogovoru s poslovnim bankama i Hrvatskom narodnom bankom', objašnjava Lalovac.

U Udruzi Franak sumnjaju da se radi o pokušaju pritiska bankara na Vladu, jer je većina domaćih banaka u austrijskom vlasništvu. Upravo su one prve i krenule s kreditima u švicarskim francima. 'Nisu nam poznati motivi austrijskog Ministarstva financija i zbog toga nije to primjereno komentirati isto kao što smatramo da ne bi bilo primjereno da bilo tko iz Hrvatske komentira odluke austrijske vlasti koje se tiču života Austrijanaca. Radi se o problemu hrvatskih građana zaduženih u švicarskom franku', rekao je Ivan Kontrec iz Udruge Franak.

I HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić smatra da se austrijska politika zaigrala. 'Oni očito nešto pokušavaju u želji da svojim bankama pomognu na hrvatskom tržištu, ali to nije pravi put, to se ne radi na taj način. I naravno da su na potezu bankari. Oni se mogu žaliti, mogu tužiti dobiti te sporove, a na potezu je i Vlada koja zaista mora na dobrobit građana donijeti jedno kvalitetno dugoročno rješenje', rekla je Maletić.

Austrijanci su pritiskali i Mađarsku kada je tamošnja Vlada provodila radikalne mjere za kredite u švicarcima. No ostatak Unije na to tada nije reagirao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene