Obavijesti Pretražite Navigacija
Budite na oprezu

Idete li na cestu, neke stvari morate znati: Pogledajte što se sve od danas mijenja u prometu

Na snagu su stupila nova prometna pravila. Cilj Zakona o sigurnosti prometa na cestama je poboljšati sigurnost svih sudionika.

U subotu su na snagu stupila nova prometna pravila. Izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama uveden je niz novosti, posebice kada su u pitanju električna vozila poput romobila. Osim toga, tu je i obveza liječnicima da upozore vozača o privremenoj nesposobnosti koja ne može biti duža od šest mjeseci.

Nova kategorija vozila

Iz Ministarstva unutarnjih poslova ranije su istaknuli kako se novim zakonom prvi put regulira "vožnja električnih romobila, monocikala, segwaya i sličnih vozila koja su sada svrstana u posebnu kategoriju - osobno prijevozno sredstvo".

Pročitajte i ovo Pelješki most OPREZA NIKAD DOSTA HAK uputio važno upozorenje građanima: Ovo su pravila ponašanja u prometu Pelješkim mostom

Pročitajte i ovo Nova pravila u prometu - 2 hoće li se uvesti red? Od subote nova pravila, neke kazne i dvostruko veće. Dio građana negoduje: "Ovdje nema staze kojom bih se trebao kretati..."

Zakon ih opisuje kao vozilo koje nije razvrstano ni u jednu drugu kategoriju, bez sjedećeg je mjesta, motor im nije jači od 25 "kubika" ili 0,6 kW, a maksimalna brzina veća od 25 km/h.

Propisane su površine po kojima se mogu kretati te uvjeti koje moraju ispunjavati vozila i njihovi vozači prilikom sudjelovanja u prometu, ističu u MUP-u.

Za vožnju sa slušalicama - 300 kuna

Vozači "osobnog prijevoznog sredstva" moraju imati kacigu te moraju voziti biciklističkom stazom. Ako biciklističke staze nema, mogu ići polako i po trotoaru u tzv. zonama smirenog prometa. Ipak, tijekom noći ili u uvjetima smanjene vidljivosti svi vozači bicikala, romobila i sličnih električnih vozila moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Za vozače električnih romobila i bicikliste koji se voze sa slušalicama na oba uha propisana je kazna u iznosu od 300 kuna.

Ako je električni romobil snažniji od 0,6kW ili brži od 25 km/h ne smije se koristiti u javnom prometu pa je jedina opcija da se limitiraju ili atestiraju i, ako je to moguće, registriraju, istaknuli su ranije u udruzi za e-mobilnost Strujni krug.

Privremena nesposobnost za vožnju

Novim zakonskim izmjenama uvedena je obveza svim liječnicima, odnosno liječniku koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabranom liječniku, da vozača upozore o privremenoj nesposobnosti.

Takva zabrana ne može biti duža od šest mjeseci, a liječnici su u obavezi dano upozorenje evidentirati i u medicinskoj dokumentaciji.

Odredbe zakona koje se odnose na privremenu nesposobnost vozača za upravljanje vozilom stupit će na snagu onda kada se donese izmjena Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače. Za to je zaduženo Ministarstvo zdravstva.

Pročitajte i ovo Josip Mataija - 2 novi zakon Šef prometnih policajaca ima poruku za vozače romobila: "U početku se ne moraju bojati..."

Pročitajte i ovo Irena Belamarić, HAK - 2 turistička sezona cvjeta Krkljanac na svim cestama, zatvorena dionica prema granici: "Ogromna je gužva..."

Nakon isteka privremene nesposobnosti vozač neće morati na ponovni liječnički pregled, a za liječnike koji ne obavijeste vozača o privremenoj nesposobnosti te to ne evidentiraju u medicinskoj dokumentaciji propisane su prekršajne sankcije. Sankcije su predviđene i za vozače koji će voziti u vrijeme dok im je izdano navedeno liječničko upozorenje.

Novi zakon propisuje i kaznu u iznosu od 300 kuna za vozače koji nemaju kutiju prve pomoći. Novim je zakonom jasno definiran i koridor za prolazak vozila hitnih službi na prometnicama sa više od dvije prometne trake.

Novi pojam potpuno automatiziranog vozila

Novim je zakonom prvi put regulirano sudjelovanje jahača u prometu na cestama, a uveden je i pojam koji označava potpuno automatizirano vozilo, odnosno vozilo koje se može kretati cestom bez prisutnosti vozača.

Sankcije su propisane za vozače koji koriste djelomično automatizirana vozila na način da ono upravlja samostalno, a pritom vozači ni ne sjede na vozačkom sjedalu.

Novim se zakonom povećava i iznos kazne za prekršaj neprilagođene brzine, koji se najčešće izriče prilikom prometne nesreće, s 500 na tisuću kuna, istaknuli su ranije iz MUP-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene