Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kraus: Ben Israel nezakonito upisan kao vjerska zajednica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus smatra nezakonitim rješenje koje je donio Središnji državni ured za upravu o upisu Židovske vjerske zajednice "Bet Israel" u evidenciju vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

Na konferenciji za novinare u četvrtak u zagrebačkoj Židovskoj općini Kraus je ocijenio da spomenuto rješenje dovodi u pitanje funkcioniranje pravne države u Hrvatskoj te da time država pridonosi uništenju židovske zajednice u Hrvatskoj u cjelini koja je sada tako i tako samo "ostatak ostataka" nekada brojne zajednice stradale u holokaustu.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Velikoj Britaniji Židovi na udaru: ''Mi smo snažni i otporni, no eksplozija mržnje protiv naše zajednice je apsolutna sramota'' Ilustracija Traži se oštra kazna U Berlinu ponovno antisemitistički incident: Student napao svog kolegu jer je pripadnik židovske zajednice

Po Krausovim riječima, pri registriranju Židovske zajednice "Bet Israel" nije se poštivao članak 21. Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica koji utvrđuje tri uvjeta koje neka zajednica mora ispuniti da bi bila registrirana kao vjerska zajednica. 

Podsjetio je da su ti uvjeti - da zajednica postoji pet godina, da ima 500 članova te da ima akt iz kojega je vidljiv sadržaj i način očitovanja vjere.

Nepoštivanjem zakonskih rješenja, rekao je predsjednik ŽOZ-a, "država svjesno oštećuje državni proračun i hrvatske porezne obveznike".

S tim u vezi je i ustvrdio je da "ni u jednoj europskoj tranzicijskoj državi, osim u Hrvatskoj, država se nije miješala u interne odnose židovske zajednice".

Zato će, najavio je Kraus, ŽOZ i Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj poduzeti sve zakonske radnje i od hrvatskih državnih tijela zatražiti poštivanje Zakona o vjerskim zajednicama, a zatražit će i očitovanje za to mjerodavnih europskih institucija.

Jedno od brojnih novinarskih pitanja upućenih Krausu bilo je smatra li da se iza svih zbivanja zapravo "krije" imovinsko pitanje - kako pitanje podjele imovine židovske zajednice tako i pitanje povrata židovske imovine otuđene tijekom holokausta.

Kad je pak riječ o povratu židovske imovine, Kraus je rekao da je do sada učinjeno jako malo te da je komunikacija s državnim tijelima svedena na minimum. Dodao je da bi dio restitucije za tu imovinu hrvatska država trebala dati potporom izgradnji Židovskoga centra u zagrebačkoj Praškoj ulici.

Na molbu novinara da se očituje o zbivanjima na Bliskom istoku, Kraus je rekao da ne želi davati nikakve političke ocjene, ali da su ta zbivanja reakcija na terorizam ekstremnih arapskih militantnih organizacija, dodavši da su svima poznate i nedavne izjave iranskoga predsjednika o izraelskoj državi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene