Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskazao potporu Ukrajini

Plenković nakon samita u Moldaviji: "Ovo je novi format suradnje, u ovako velikoj krizi dobar je i koristan." Osvrnuo se i na oslobađanje Hrvata u Zambiji

Aktualno Galerija Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Foto: DNEVNIK.hr Samit Europske političke zajednice u Moldaviji - 1 Samit Europske političke zajednice u Moldaviji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Samit Europske političke zajednice u Moldaviji - 2 Samit Europske političke zajednice u Moldaviji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Samit Europske političke zajednice u Moldaviji - 3 Samit Europske političke zajednice u Moldaviji - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Samit Europske političke zajednice u Moldaviji - 4 Galerija 1/5 >>
U Moldaviji je održan drugi samit Europske političke zajednice, na kojem je sudjelovao i premijer Andrej Plenković.

Čelnici više od 27 europskih država članica i 20 drugih europskih zemalja na samitu u Moldaviji iskazali su potporu Ukrajini, ali i Moldaviji, za koju se strahuje da bi je Rusija mogla napasti.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Volodimir Zelenski NA MARGINAMA SAMITA Pogledajte susret premijera Plenkovića i Volodimira Zelenskog: "Skup u Moldaviji nije poruka konfrontacije"

Na samitu je bio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a Hrvatsku je predstavljao premijer Andrej Plenković. Na samitu europskih zemalja nije bilo predstavnika Rusije i Bjelorusije.

"Ovaj format na kojem je bilo više od 50 šefova država i vlada je novi format suradnje. On je u ovako velikoj krizi po meni i dobar i koristan zato što i one države koje nemaju priliku da su često u strukturiranoj suradnji na najvišoj razini kao što je Hrvatska, koja je članica Europske unije, mogu ostvariti i neposredne kontakte na ovakvom multilateralnom forumu i kazati svoja stajališta o bitnim pitanjima europske sigurnosti", rekao je hrvatski premijer.

Plenković o slučaju Zambija

Plenković je također pozdravio oslobađajuću presudu za osmero Hrvata u Zambiji, kazavši kako je Hrvatska cijelo vrijeme pružala konzularnu podršku te da će vlada izmijeniti zakon kako bi se izbjegle pravne nejasnoće.

Osmero Hrvata u Zambiji oslobođeno je optužbi za trgovinu ljudima, odnosno sumnji u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz Demokratske Republike Kongo.

"Pozdravljam ovu današnju odluku zambijskog višeg suda u Ndoli. Mislim da je to dobro, dobro je za naše državljane, isto tako je dobro za njihovu djecu koja ima potrebne dokumente", rekao je premijer u izjavi novinarima u Moldaviji, dodavši da vjeruje da će se svi oni "vrlo brzo" vratiti u Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 1 Teška borba Nakon šest mjeseci teške agonije Hrvati slobodni: Što su sve morali proći na putu do slobode i svoje djece

Plenković je rekao da je Hrvatska kao "odgovorna država" cijelo vrijeme pružala adekvatnu pomoć optuženim Hrvatima.

"Istodobno mi smo kao Vlada, s obzirom na određene pravne nejasnoće koje su postojale, pristupili izmjeni zakona o međunarodnom privatnom pravu", čime će se “otkloniti sve nedoumice ili pravne praznine koje su eventualno ranije postojale", kazao je premijer, dodavši kako je zakon "ovih dana u raspravi" u Saboru.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene