Alojz Tomašević nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Alojz Tomašević nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije, ipak bi trebao podnijeti ostavku na tu dužnost u četvrtak.


Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević mogao bi u četvrtak ipak podnijeti ostavku na tu dužnost.

Vezani članci Zoran Milanović i Andrej Plenković Plenković ni danas neće pred novinare, predsjednikove izjave komentirao HDZ: ''Titova garda i Partija ostale duboko u Milanoviću'' Ivo Žinić, sisačko-moslovački župan - 1 Burne reakcije na Žinićeve poteze, ali i činjenicu da ostaje župan: "Sada je potpuno jasno - vrijeme je da se ovo izmijeni"

Informaciju da će Tomašević ipak odstupiti objavio je Telegram, pozivajući se na dobro obavještene izvore.

Tijekom današnjeg dana je i nama jedan visokopozicionirani HDZ-ovac Požeško-slavonske županije također rekao da će Tomašević vjerojatno podnijeti ostavku u četvrtak, no inzistirao je da mu ne spominjemo ime.

Telegram, pak, tvrdi da je ključan bio telefonski poziv Vladimira Šeksa Franji Luciću, HDZ-ovcu koji je još uvijek moćan u toj županiji.

Šeks: To je velika neistina

Šeks je, međutim, tijekom večeri to demantirao. "Ja nisam ni danas ni ovih dana uopće razgovarao s gospodinom Franjom Lucićem i ovo je čista improvizacija ili čista izmišljotina, da bih ja razgovarao s gospodinom Lucićem i da bih ja djelovao u pravcu da bih nagovarao župana Tomaševića da podnese ostavku na mjesto župana. Dakle, niti sam razgovarao s gospodinom Lucićem oko toga niti s bilo kim, a niti s gospodinom Alojzom Tomaševićem. Prema tome sve je to jedna konstrukcija, jedna velika neistina", rekao je Šeks za N1.

Dodaje da ne zna hoće li Tomašević doista podnijeti ostavku: "Ja to gledam preko medija, niti se za koga interesiram. Znam koliko i vi o tome. Niti sam u tome sudjelovao niti dajem kojekakve savjete niti kojekakve nagovore niti bilo što".

Župan Tomašević dosad je odbijao naloge vrha HDZ-a da odstupi s dužnosti zbog optužbi za obiteljsko nasilje. Ni nakon razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem Tomašević se nije predomislio, već je u utorak objavio pismo u kojem kaže da istupa iz HDZ-a, ali da od ostavke nema ništa. 

I nakon toga HDZ je nastavio s pritiscima. Predsjedništvo stranke je donijelo odluku o bezuvjetnom isključenju Tomaševića iz HDZ-a koju je stranački Visoki časni sud trebao provesti upravo sutra, u četvrtak. 

Tomaševićevu neposlušnost kritizirala je danas i Martina Dalić, potpredsjednica Vlade. "'Postupci župana s političke točke gledišta su neprihvatljivi. Njih je HDZ osudio i poduzeo u skladu s tim odgovarajuće mjere'', rekla je Dalić. 

Protiv Tomaševića je požeško Općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu zbog nasilja u obitelji i nanošenja tjelesne ozljede. Župana se, među ostalim, tereti da je svoju suprugu 2. listopada 2017. "udarao rukama po glavi, hvatajući ju za vrat i nadlaktice te rukama i nogom snažno odgurnuo", pri čemu je ona i ozlijeđena.