Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Do sada su poticaji temeljeni po grlu ili površini, a ubuduće će veće potpore dobivati složenije ili značajnije proizvodnje.


Vlada je danas usvojila i na prihvaćanje u Europsku komisiju uputila hrvatski model izravnih plaćanja u poljoprivredi za razdoblju od 2015. do 2020. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Samozvani vođe seljaka lažima potpiruju situaciju, prosvjeda se ne bojim!' Slika nije dostupna 'Više obradive zemlje će za seljake značiti manji poticaj'

Novi model izravnih plaćanja počet će se primjenjivati od 1. siječnja 2015. godine, a prve isplate bit će najkasnije do sredine 2016.

Osnovna razlika u odnosu na dosadašnje rješenje je u tome što je dosadašnji sustav izravnih plaćanja bio temeljen po grlu ili površini i na taj način su bili isplaćivani poticaji, a sada se predlažu veće potpore za proizvodnje koje su izloženije kao sektori ili značajni zbog dodane vrijednosti. Za razliku od toga, klasični ratari imat će samo osnovno plaćanje i regionalnu omotnicu.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je u izjavi za novinare nakon sjednice Vlade, da novi sustav jače potiče proizvodnje s dodanom vrijednosti i one koje su Hrvatskoj važne, a to su proizvodnja mlijeka, goveđeg i telećeg mesa, koza, ovaca, šećerne repe, voća i povrća. Tim djelatnostima pripadaju dodatna plaćanja (poticaji) u odnosu na sve ostale poljoprivrednike.

Dodatno se potiču i mali i srednji poljoprivrednici, s površinom gospodarstva do 20 hektara.

Na pitanje što se od iduće godine isplati proizvoditi s obzirom na potpore, Jakovina odgovara da su to voće, povrće, šećerna repa, ekološka i integrirana proizvodnja i stočarstvo.


Tihomir Jakovina: 'Unaprijedit ćemo poljoprivrednu proizvodnju'

'Ciljali smo proizvodnje koje su zahtjevnije i izloženije i koje će dati dodanu vrijednost i učiniti naše proizvođače konkurentnijim', kaže Jakovina.

Oni koji se bave povrtlarstvom imat će 500 eura više po hektaru, a voćarstvom 350 eura više, a proizvođač šećerne repe 290 dodatnih eura po hektaru, kaže Jakovina.

Dodaje da je za poljoprivrednike mlađe od 40 godina osigurano 9,5 milijuna eura posebnih potpora, a ako su njihova gospodarstva na područjima s posebnim ograničenjima, a to je gotovo 52 posto teritorija RH, pripadaju im još dodatna plaćanja po površini.

Hrvatska za provedbu novog modela izravnih plaćanja ima na raspolaganju u programskom razdoblju od 2015. do 2020. godine (financijsko 2016.-2021.) maksimalno 2,5 milijardi eura, od čega će iz EU proračuna biti osigurano 1,5 milijardi eura ili oko 60 posto. Dodatno je za izravna plaćanja omotnica iz Ugovora o pristupanju s 373 milijuna eura povećana na 423 milijuna eura, što je povećanje za više od 13 posto ili 50 milijuna eura.

Jakovina podsjeća da je Hrvatska još u siječnju Bruxellesu poslala Program ruralnog razvoja, a potvrda se očekuje do 15. siječnja 2015. godine, međutim s određenim natječajima iz tog programa počinje se već ove jeseni.

Ministar ocjenjuje da su hrvatske institucije spremne za prihvat sredstava iz EU-ovih fondova dodajući da je prvih 700 milijuna kuna za izravne potpore. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju