Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četvrti paket mjera

U trgovinama nove cijene za osam proizvoda, a jedan je planuo već prvi dan

Aktualno Galerija Kupovina namirnica: Ilustracija - 2 Kupovina namirnica: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kupovina namirnica: Ilustracija - 4 Kupovina namirnica: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kupovina namirnica: Ilustracija - 3 Kupovina namirnica: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kupovina namirnica: Ilustracija - 1 Kupovina namirnica: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Kupovina namirnica: Ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Na snagu su stupile nove Vladine mjere. Zamrznute su cijene osam prehrambenih proizvoda, a počinje se s isplatom novčane pomoći ugroženim skupinama građana. Zbog rasta cijena hrane, struje i plina mnogi će jednokratno dobiti od 45 do 265 eura. Više doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

Kilogram carskog mesa košta tri eura i 79 centi. Nova je to, ograničena cijena. Ali već prvoga dana u mesnicama je stupila nestašica. Umjesto carskog mesa kupci biraju što i koliko si mogu priuštiti.

Pročitajte i ovo Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera" Ministar financija Marko Primorac Zatvoren upis trezoraca Ministar Primorac o trezorcima: "Građani su odazivom pokazali da vjeruju državi"

"Malo pršuta i malo pancete. Malo je prevelika cijena, ali za ove se dane malo treba pripremiti", kazao je tako Ivica iz Zagreba. "Srećom, ne trošimo puno, pa si možemo priuštiti toliko koliko nam treba, ali jako su skupe", dodala je pak Marija.

Četvrtim paketom mjera Vlada je ograničila cijene ukupno osam proizvoda. Tako se cijene suncokretova ulja, mlijeka, brašna, bijelog šećera, piletine, svinjskog mljevenog i carskog mesa ne smiju mijenjati.

Zamrzavanje cijena određenih prehrambenih proizvoda tek je jedna od mjera koja je stupila na snagu. Počinje se s isplatom jednokratnih novčanih naknada, a mjera će se odnositi na 696 tisuća umirovljenika.

"Treba povećati mirovine i ništa drugo. I onda da ljudi svaki mjesec vide da je to povećano. A ovo u jednom - ništa!" poručila je Vladi Zagrepčanka Ana.

Zbog skuplje hrane, rasta cijena energenata i opće inflacije jednokratna pomoć stiže i na račune nezaposlenih, korisnika doplatka za djecu, stradalih u potresu. Ali mjere koje se odnose na sve građane, upozorava struka, neće nam biti od puno koristi.

"Mjere su horizontalne, one djeluju na one kojima trebaju dosta pomoći, ali i na one koji sebi mogu platiti. Tako da mislim da neće imati značajnih učinaka, odnosno neće ostvariti one ciljeve koje je sebi Vlada postavila, a to je zaustaviti inflaciju. To jednostavno neće biti moguće", zaključio je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Moguće ili nemoguće, ali koji euro više rijetko tko će odbiti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene