Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neravnopravan sukob?

Nove pojedinosti dovode u pitanje izvješća o sirijskom masakru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoobjavljeni podaci o masakru kraj sirijskoga grada Hame pokazuju kako je to ipak možda bio neravnopravan sukob dobro naoružane sirijske vojske i lokalnih boraca s lakim naoružanjem, izvješćuje u subotu The New York Times u online izdanju.

Promatrači Ujedinjenih naroda koji su još u Siriji poslali su u subotu ekipu u selo Tremseh da ondje otkriju što se točno dogodilo, kazala je Susan Ghosheh, glasnogovornica promatrača u glavnome sirijskome gradu Damasku.

Na temelju kombinacije videa, snimaka priznanja brojnih zarobljenih boraca i podataka dobivenih od aktivista izvan toga područja, upućuje se na zaključak da se u četvrtak ipak dogodio vojni okršaj snaga predsjednika Bašara Al-Asada i lokalnih boraca iz Tremseha, sela od 11 tisuća stanovnika, 30-ak kilometara sjeverozapadno od Hame. Bitka je, čini se, završila pokoljem pobunjenika.

Snimke koje su se pojavile na internetu, a koje su izvor većine podataka o stanju u Siriji, pokazuju da su žrtve mladi muškarci koji su mogli sudjelovati u borbama. Na jednoj je snimci 15 tijela, a na drugoj je skupina mladića u civilnoj odjeći s osobnim naoružanjem, a tvrdi se da je riječ o pojačanju poslanome u Tremseh.

Otvaraju se i nova pitanja o ukupnome broju stradalih, piše New York Times. Aktivisti su isprva tvrdili da ih je bilo više od 160, a drugi izvori i više od 200. Sirijski opservatorij za ljudska prava, oporbena skupina sa sjedištem u Velikoj Britaniji i s mrežom kontakata u Siriji, objavila je da može potvrditi samo 103 imena, kao i da je u 90 posto slučajeva riječ o mladim muškarcima. Sirijsko nacionalno vijeće, krovna oporbena skupina u egzilu isprva je objavila popis od 20 imena, uglavnom muškaraca od 19 do 36 godina, te jednoga šestogodišnjeg dječaka.

Aktivisti iz Sirije i dalje tvrde da se u Tremsehu dogodio masakr, ali NYT naglašava da su u prošlim masakrima, poput svibanjskoga u gradu Homsu, odmah bili sinkronizirani dugački popisi imena civila, mučne snimke mrtvih žena i djece i iskaza promatrača UN-a koji su sirijsku vojsku optužili za tenkovsko granatiranje i upotrebu drugog teškog naoružanja u civilnome području. U slučaju Tremseha nije tako, piše New York Times. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene