Obavijesti Pretražite Navigacija
Prijedlog iz MUP-a

Nova osobna iskaznica s beskontaktnim čipom služit će i kao zdravstvena. Njome ćemo preko mobitela potpisivati i zahtjeve za kredit?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugog kolovoza počinje nova era osobne digitalne identifikacije. Osobne iskaznice moći ćete imati na mobilnom uređaju, preko mobitela moći ćete potpisivati zahtjev za kredit, ugovor za kupnju ili prodaju nekretnine, identificirati se kod svojeg liječnika.

Zakon o novoj osobnoj iskaznici donesen je u prosincu prošle godine, a sada je Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu raspravu uputilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica.

Pročitajte i ovo MUP, presica uhićeno 37 ljudi VIDEO Policija otkrila detalje razbijanja ogromnog balkanskog narkokartela: "Možemo zaključiti da su planirali likvidaciju..." Međunarodna policijska akcija MREŽA KRIMINALACA VIDEO Otkriveni detalji akcije: Policija objavila snimku razbijanja balkanskog narkokartela

Iza tog dugačkog birokratskog naziva krije se, zapravo, niz novih digitalnih mogućnosti koje će od kolovoza ove godine biti na raspolaganju hrvatskim državljanima kada izvade novu osobnu iskaznicu, piše Jutarnji list.

Na novoj osobnoj bit će ugrađen beskontaktni čip, kao i na putovnici, koji će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima.

To će građanima omogućiti brži i jednostavniji prolaz graničnih procedura na e-Gate sustavima te potpisivanje raznih dokumenata putem otiska prsta. Naši sugovornici tvrde da su biometrijski podaci zaštićeni od neovlaštenog pristupa suvremenim kriptografskim mehanizmima sukladno važećim ICAO standardima.

U prijedlogu pravilnika navodi se da je na poleđini osobne i prostor za upis matičnog broja obaveznog zdravstvenog osiguranja, što znači da će nova osobna zamijeniti zdravstvenu iskaznicu.

S novom osobnom iskaznicom građani će putem interneta besplatno preuzeti mobilnu aplikaciju. Riječ je o vjerodajnici visoke razine sigurnosti koja će vlasniku omogućiti korištenje njegove osobne iskaznice na mobitelu.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene