Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAJAT ĆE PET GODINA

Iskorak u budućnost: Doznajte kako će izgledati nove osobne iskaznice i što ćemo s njima sve moći, kao i kada ćemo morati zamijeniti one stare

Aktualno Galerija Dino Goleš Dino Goleš Foto: DNEVNIK.hr Stiže nam nova pametna osobna kartica - 2 Stiže nam nova pametna osobna kartica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stiže nam nova pametna osobna kartica - 1 Stiže nam nova pametna osobna kartica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stiže nam nova pametna osobna kartica - 3 Stiže nam nova pametna osobna kartica - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Stiže nam nova pametna osobna kartica - 4 Galerija 1/9 >>
Gužve na granicama, ali i u novčanicima trebala bi smanjiti nova osobna iskaznica. Kako će ona izgledati, i koje će sve isprave zamijeniti, za Dnevnik Nove TV donosi Dino Goleš.

Tri u jedan - nova osobna iskaznica trebala bi biti i osobna i putovnica i zdravstvena iskaznica, pa će nam i gužva u novčaniku biti manja. No, ukoliko vam novčanik ostane kod kuće, a zaustavi vas policija ili idete na put, ni to neće biti problem, jer nove osobne imat će i svoju digitalnu inačicu na pametnim telefonima.

Pročitajte i ovo Rektor Boras o Filozofskom fakultetu - 2 slučaj nije rIJEŠEN Boras o seksualnom uznemiravanju na Filozofskom fakultetu: "Ja ću možda danas, možda sutra, možda preksutra reagirati na to"

Pročitajte i ovo Neslužbena norijada u Zagrebu Velika galerija Maturanti diljem zemlje slave kraj škole unatoč preporukama, u jednoj županiji ipak su im organizirali tradicionalnu povorku

Slika se seli s desne na lijevu stranu, u gornjem lijevom kutu nalazit će se oznaka HR na plavoj pozadini uokvirena sa 12 žutih zvjezdica što simbolizira Europsku uniju. Na poleđini će se nalaziti čip koji je sada bio na prednjoj strani, u čipu će se nalaziti fotografija i otisci prstiju, a dodat će se i matični broj osiguranika.

S novom osobnom bit će lakši i pristup e-Građanima. Više vam neće trebati čitač za kartice kao ni druge vjerodajnice. A kad smo već za računalom, s novom osobnom moći će podići i kredit bez odlaska u banku. Jer potpisivanje ugovora postaje prošlost - nova osobna ima naše otiske prstiju i digitalni potpis.

Idete li na put - najbolje od svega nove osobne i njezine funkcije vrijedit će i izvan Hrvatske. Kao putovnica gdje god se našli, kao zdravstvena iskaznica unutar Europske unije.

Neki od prijedloga su i da se nova osobna spoji i s vozačkom dozvolom, no tu su u MUP-u naišli na problem, što ako netko ostane bez vozačke ne bi smio ostati i bez osobne iskaznice. Tehničke mogućnosti za blokiranje tog dijela podatka u teoriji postoje, no još se istražuje mogu li se realizirati u praksi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Akcija Nicotiana 4 Veliki ulov policije i carine! Uhićeno 13 osoba: Duhan i cigarete kupovali u BiH pa prodavali u Hrvatskoj u Sloveniji

Pročitajte i ovo Plimni val pogodio otok Ist - 4 Otok pogodan za tu pojavu Plimni val pogodio otok Ist: ''Odjednom se more povuklo, ostalo je sve suho, sigurno metar i pol. Izgledalo je kao stihija''

Iako je nova osobna pametna, digitalna i moderna. Po nju ćemo i dalje staromodno - na policiju. Trajat će pet godina, za one starije od 65 - 40 godina. No, kad nove osobne zažive - nećete odmah morati juriti po nju. Mijenjat će se tek kad vam stara istekne. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene