Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nove droge na našem tržištu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki dan u svijetu se pojavljuju nove droge od kojih je većina sintetičkog podrijetla, no ima i onih biljnih čiji učinak do danas nije bio poznat.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je tri posto svjetske  populacije ovisno o drogama. Narko tržište zaradi oko 150 milijardi dolara godišnje, a odgovorno je za smrt oko 400 tisuća ljudi. 

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge

U tu statistiku spada i 100 milijuna dolara od narkotika zarađenih u Hrvatskoj gdje od narkotika godišnje umre 50-tak ljudi. 

Uz poznate droge kao što su kokain, heroin i marihuana, u ralje ovisnosti mame i novi opijati.  

Među novijim drogama nalaze se MDM, odnosno tvz. ecstasy i amfetamin, a najnovija je pojava metamfetamina poznatijeg kao Ice-a koji se na našem tržištu zove Flash. 

Marketng se pobrinuo da se na tržište uguraju i biljne droge među kojima je trenutno najveća potražnja za Ibogainom. Stručnjaci kažu da je riječ o opasnoj supstanci koja uništava neurone, specifične živčane stanice u  mozgu, što onda u blažem obliku uzrokuje poteškoće ravnoteže i slično, a ima zabilježenih i smrtnih slučajeva. 

Potražnja se javlja i za biljkom Salvinorinom, odnosno Salvia dilvinorum koja nema nikakve veze sa Salviom oficinalis tj. našom kaduljom. Za razliku od bezopasne kadulje Salvinorin raste u brdskim dijelovima Meksika, a kako se ne nalazi na popisu opasnih tvari, internetska trgovina ovom opasnom biljkom cvjeta. 

Cijelu priču o novim drogama te njihovim zastrašujućim posljedicama pogledajte u priloženom video dodatku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene