Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nemaju vremena

Nisu donijeli ispričnice: Za neopravdane izostanke zastupnici dobili kazne, jedno ime opet rekorder

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studeni je prvi mjesec aktualnog saborskog saziva u kojemu niti jedan zastupnik nije novčano kažnjen zbog neopravdanog izostanka s plenarne sjednice. Ipak, u pet ovogodišnjih mjeseci Hrvatski je sabor za neopravdane izostanke naplatio 13.050 kuna kazni.

Najviše neopravdanih izostanaka, 2550 kuna, Sabor je naplatio Milanu Vrkljanu (Za pravednu Hrvatsku), potom Rajku Ostojiću (NZ) – 900 kuna, pa po 750 kuna Socijaldemokratima Davoru Bernardiću i Vesni Nađ te HDZ-ovu Radoju Vidoviću.

Za pravednog Vrkljana ovo nije prvi put da se nalazi u vrhu po broju neopravdanih izostanaka te se njegovo ime često spominje među rekorderima po nedolasku. 

Najviše zastupnika, čak 20, zbog neopravdanih je izostanaka kažnjeno u svibnju, što se dijelom može pripisati i činjenici da je to bio prvi mjesec aktualnog saziva u kojem su se počeli brojiti neopravdani izostanci, što je za dio zastupnika bila novost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a Bačić poručio oporbi: "Ne smijemo se bojati da ćemo postati žrtva agresije zbog našeg stava"

Naime, u prvoj polovici ovog saziva, konstituiranog u srpnju 2020., zbog pandemije koronavirusa neopravdani izostanci nisu se ni brojali ni kažnjavali. Takva praksa naslijeđena je iz prošlog saziva, odnosno vrijedila je od ožujka 2020. do svibnja ove godine.

Od 20 do jedne kazne mjesečno

I dok je u svibnju kažnjeno 20 zastupnika, već u lipnju i srpnju bilo ih je upola manje, po devet, u listopadu samo troje, a u rujnu samo jedan, Vrkljan.

To što se njegovo ime najčešće nalazi na popisu kažnjenih i da je u srpnju izostao svih deset dana plenarnog zasjedanja, zbog čega je kažnjen s 1500 kuna, Vrkljan je objasnio time što osim zastupničkih ima i obveze u bolnici, gdje radi kao liječnik.

"U Saboru volontiram, a u bolnici sam ostao u radnom odnosu", objasnio je ljetos.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KRAJ GODINE Sabor će izvanredno zasjedati u petak: ''Prije sjednice dobio sam premijerov zahtjev''

Kažnjavanje neopravdanih izostanaka, tako da se za svaki neopravdani dan zastupnički paušal od 1500 kuna umanji za 150 kuna, uvedeno je 2017. na inicijativu Mosta.

Iako je dijapazon opravdanja poprilično širok – bolest, smrtni slučaj u obitelji, poziv suda, nazočnost na društvenim, političkim i inim skupovima, sjednice općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština, u proteklih pet godina na prste jedne ruke stali bi mjeseci u kojima nije bilo zastupnika s neopravdanim izostancima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene