Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počele pripreme

NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO Nova pravila za vožnju bicikla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za polaganje vozačkog ispita za bicikl već se prijavilo 230 škola diljem Hrvatske. Ispite će u suradnji s MUP-om i ministarstvom obrazovanja provoditi HAK.

Dok neka financiranja kasne, financiranje jedne nove prakse odvija se po planu. Za školarce nova pravila za vožnju bicikla. Učenici petog razreda žele li pedalirati bez pratnje starijih osoba morat će i na vozački ispit. Za polaganje vozačkog za bicikl već se prijavilo 230 škola diljem Hrvatske. Ispite će u suradnji s MUP-om i ministarstvom obrazovanja provoditi HAK.

Pročitajte i ovo Prometna policija, ilustracija na nivou EU-a Stižu nova pravila za oduzimanje vozačke dozvole Ilustracija Odnose se na mlade vozače Prometni stručnjak o teškoj nesreći u tunelu: "Trebamo uvesti ove dvije mjere"

Zakon kaže dijete do 14. godine na cesti ne smije voziti bicikl bez pratnje. Uskoro će moći, ali samo uz položen ispit za biciklističku dozvolu. U više od 230 škola pripreme su već počele, a HAK-ov ispit bit će spreman na jesen.

'Kroz aplikaciju će se djeca prijavljivati za ispit i u toj aplikaciji će i polagati taj teoretski dio. Nakon toga će imati i praktični dio ispita i svi koji steknu dostatan broj bodova će dobiti potvrdu da su položili taj ispit', rekao je Damir Novak iz Hrvatskog autokluba.

Polagat će se u petom razredu osnovne škole. Provodit će se u školama koje se žele uključiti, a pristupanje ispitu bit će dobrovoljno. I besplatno.

'To je vezano uz nastavni plan i program. U petom razredu u sklopu tehničke kulture uče o prometu i upravljanju biciklom pa je to onda jedna poveznica između programa i upravljanja biciklom', rekla je Zdenka Čukelj, načelnica MZOS-a.

No mnoga djeca bicikl nauče voziti i puno ranije. A ranije su svjesna i opasnosti. O vijesti da će po novom morati imati biciklističke dozvole, podijeljena su mišljenja. Za samostalnu vožnju bez pratnje nema kazne, no iz MUP poručuju cilj nije kažnjavati već povećati sigurnost.

'Otprilike 10% djece godišnje stradava u prometu kao vozači bicikla. Prošle godine smo imali čak troje djece smrtno stradale kao vozači bicikla', rekao je Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Edukacijom u osnovnim školama plan je ove brojke smanjiti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene