Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pratnji Tatjane Josipović

Norveška kraljica Sonja u pratnji Tatjane Josipović otvorila izložbe u Mimari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu službenog posjeta norveškog kraljevskog para Hrvatskoj, kraljica Sonja od Norveške otvorila je danas u Muzeju Mimara izložbe suvremene norveške dekorativne umjetnosti 'Konstrukcije' i 'Paradigma', koje je razgledala u nazočnosti supruge hrvatskog predsjednika, Tatjane Josipović, i ministra kulture Jasena Mesića.

Kraljica Sonja od Norveške rekla je da će hrvatska publika u iduća dva tjedna u 'Mimari' moći saznati više o suvremenoj norveškoj primijenjenoj umjetnosti, kroz novija djela uglednih norveških umjetnika, čiji su radovi uvršteni u mnoge muzejske i privatne zbirke u Norveškoj i diljem svijeta, ali i kroz izloške nadolazećih, mladih i talentiranih umjetnika.

Naglasivši kako se izabrani umjetnici i njihova djela publici obraćaju izravno, među ostalim i zato što su izloženi predmeti iz svakodnevnog života, kraljica Sonja je izrazila nadu da će te izložbe pobuditi zanimanje ljubitelja umjetnosti, ali i stručnjaka u Hrvatskoj. Ministar kulture Jasen Mesić istaknuo je značaj tih izložbi za hrvatsku publiku, ali i za produbljivanje uzajamnog poznavanja kultura dviju zemalja, izrazivši zadovoljstvo što izložba 'Paradigma' svoju svjetsku premijeru ima upravo u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odaslan apel HDZ i SDP složni oko vruće teme dnevnica Slika nije dostupna 'Ne zna krenuti od sebe' Mesić: Milanović nije vidio sukob interesa kad je on bio premijer

Održan i glazbeni program

Pohvalio je dosadašnju kulturnu suradnju Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške, osobito na području zaštite kulturne baštine, dodavši da postoji još prostora za njezin daljnji razvoj i jačanje. Ravnatelj Muzeja Mimara Tugomir Lukšić ocijenio je da te dvije izložbe na najbolji način predstavljaju dio norveške umjetnosti koji postaje sve priznatiji u svijetu.

U sklopu otvorenja održao se glazbeni program na kojemu su nastupili norveški glazbenici, brat i sestra Hakon Samuelsen i Mari Silje Samuelsen na violini i violončelu. Kustos izložbe 'Konstrukcije' je Edith Lundebrekke, a 'Paradigma' Lars Sture. Izložbe se održavaju u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Norveškog društva za umjetnost i obrt, a bit će otvorene do 22. svibnja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene