Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planski uzgoj vrhunskih pasa

Noćna mora švercera droge i oružja - vojni službeni psi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vojska gotovo dva desetljeća uzgaja vrhunske službene pse. S njima je lakša borba protiv svih vrsta kriminala, od šverca oružja i droge do hvatanja opasnih kriminalaca.

Dokaz kvalitete je i labradorica Kathy koja je prije nekoliko godina kao prvi službeni pas dobila medalju glavnog tajnika NATO-a za doprinos u misiji ISAF u Afganistanu. Psi se uzgajaju se i treniraju u Obučnom centru vodiča i službenih pasa 'Satnik Krešimir Ivošević' u Dugom Selu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Odlikovan i slavni pilot Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

Iako voli pokazivati zube, Telly ne grize bez Željkove zapovijedi. Razigran i jako brz, on ga trenira od kada je bio štene. 'Po meni vrhunskih performansi, što je do sada pokazao, s ciljem da će to biti još bolje sa njegovim sazrijevanjem. Pas sa otprilike 3,5 godine bude u vrhunskoj snazi', rekao je nadnarednik Željko Serdar iz Obučnog centra.

Ovaj obučni centar pasa nedaleko od Zagreba, jedinstven je po tome što planski uzgaja vrhunske vojne pse.  'Za detekciju droga i eksploziva cijena se penje i do 100.000 kuna. Zaštitno tragačni psi, njima je cijena 70 - 80 000 kuna', rekao je Damir Zajec, stožerni narednik i prvi dočasnik Centra.

Najbolje se biraju za detekciju eksploziva. Njihova je obuka najkompleksnija. 'Nema lajanja, nema grebanja, nema fizičkog kontakta s eksplozivom zbog upaljača koji su osjetljivi na zvukove ili na najmanje dodire', objasnio je Dražen Tuličić. 'Mora nakazati svom vodiču bez kontakta s tim izvorom mirisa, lijeganjem ili sjedanjem pored izvora mirisa', rekao je Zajec.

Ovakvi su psi noćna mora svim švercerima droge ili oružja. Bez problema otkrivaju i ono što se tek treba naći na ilegalnom tržištu. 'Kad dođe prvi puta isto tako ju registrira kao i ove ostale jer kemijska baza je ista', rekao je natporučnik Tuličić. Nakon prosječno osam godina rada ove inteligentne pse gotovo uvijek udome upravo njihovi vodiči.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene