Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tržište ih već traži

Njima znanje, školi novac: Učenici prodaju namještaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U vrijeme kad većina Hrvata strahuje za svoj posao i radna mjesta, učenici zadarske strukovne škole, vjeruju u bolje dane. U ova teška vremena redovito izrađuju namještaj i uspješno pronalaze kupce.

Izrada funkcionalnog namještaja samo je dio praktične nastave kojom se učenici pripremaju za tržište rada. Zarada koju priskrbe školi i nije velika, no znanje koje će ponijeti sa sobom trebalo bi pridonijeti oživljavanju gospodarstva. Iako su učenici i tek stječu znanje, već su traženi na tržištu.

Pročitajte i ovo Autobusna nesreća, ilustracija U samo dva dana Nova autobusna nesreća u Njemačkoj: Ozlijeđeni deseci učenika Obrtnička zanimanja polako izumiru - 4 unatoč visokim stipendijama Čeka li nas veliki problem kojeg još nismo ni svjesni? "Djecu danas mahom zanima brza zarada..."

'Uglavnom ovi lokalni zadarski obrtnici kojima radimo nekakve usluge koji u biti nemaju ovakve strojeve i ne mogu ih kupiti jer su dosta skupi', rekao nam je voditelj radionice Mladen Pilipović. Upravo zahvaljujući toj suradnji poduzetnici znaju što mogu očekivati od budućih profesionalaca, a povremeno se pronađe i pokoji kupac. 'Vi dođete iskažete svoju želju. Naši učenici i naš operater će izradit ponudu...i naravno napraviti će vam troškovnik. Ukoliko to onda vama bude prihvatljivo, onda dalje jasno preko našeg računovodstva škole slijedi onaj daljnji dio', objašnjava Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića.

Cijeli proces se odvija da se nakon sastavljenog troškovnika na računalu dizajnira namještaj. Tada na red dolaze stolari, koji na najmodernijim strojevima izrađuju gotove proizvode kakvih se ne posramile ni najpoznatije svjetske tvornice namještaja, a Zarađeni novac škola ulaže u modernizaciju. Kad napuste školske klupe ovi mladići bit će spremni suočiti se gotovo svim izazovima, jer borba s poduzetničkim kreditima i pronalazak radnog mjesta ipak su stvari na koje ih škola ne može pripremiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene