Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro je znati

Njemački mediji upozoravaju: "Ako idete u Hrvatsku, pazite na morske šmrklje"

Cvjetanje mora
Cvjetanje mora Foto: IRB Centar za istraživanje mora / FB
Uživanje u kupanju u moru tirkizne boje mogla bi pokvariti jedna stvar, upozoravaju njemački mediji svoje sugrađane koji kane na odmor u Hrvatsku.

Hrvatskom obalom Jadrana širi se smeđa sluz, pišu njemački mediji.

"Zapravo je riječ o cvjetanju mora, ali se na društvenim mrežama zbog svoje sluzave konzistencije često opisuje i kao morski šmrkalj - Meeresrotz", piše ProSieben.

Mare sporco, prirodni fenomen koji nije štetan za ljude, ali bi zbog njega problema mogli imati ribari, zabilježen je kod Rovinja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Važna večera Plenković ide u Bruxelles: Počinju pregovori o vodećim pozicijama u EU-u

"Radi se o prirodnom fenomenu cvjetanja mora koji nazivamo i mucillagini ili, kako su ga Talijani davno nazvali, mare sporco, prvi put opisanom prije više stotina godina. Taj je fenomen u našim krajevima normalna pojava. Posljednji put zabilježili smo ga prije dvadesetak godina, otad nikada nije bio ovako intenzivan", kazali su iz Centra za istraživanje mora (CIM) Rovinj.

Fenomenu pridonosi pojačani utjecaj rijeke Po, koji je Centar zabilježio mjerenjima na oceanografskim plutačama ispred Rovinja, gdje je izmjeren rekordno nizak salinitet: "Relativno visoke temperature mora već od travnja, dosta padalina, što u more donosi i puno hranjivih soli, omogućilo je da se inače prirodna zajednica fitoplanktona razmnoži u većem broju i formira sluzave nakupine koje su sad isplivale na površinu."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene