Obavijesti Video Pretražite Navigacija
postajemo luksuzna destinacija

Kuglica sladoleda 5 eura, burger 22 eura - Nijemci se žale: "Skupo, skuplje, Hrvatska"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Bozo Radic/Cropix
Njemački dnevni list analizirao je porast cijena u Hrvatskoj, koja mnogima postaje luksuzna destinacija.

"Skupo, skuplje, Hrvatska", stupnjevanje je za hrvatski razvoj cijena koji koriste njemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Hrvatska doduše ni ranije nije bila povoljna, ali sad se mnogima čini kao da Jadran postaje luksuzna destinacija.

Internet i žuti tisak su prepuni žalopojki na račun cijena u Dalmaciji i Istri", napisali su i za primjer visokih cijena uzeli kuglicu sladoleda u Dubrovniku (pet eura) i hamburger u Istri (22 eura).

Pročitajte i ovo Nova snimka napada grčka televizija VIDEO Objavljena nova snimka navijačkih nereda: "Hrvati na lijevom ramenu nose..."

FAZ je prenio i izjavu ministra Marka Primorca koji je još u lipnju komentirao da bi porast cijena mogao negativno utjecati na turističku sezonu. Njegova zabrinutosti, tvrdi list, u potpunosti je opravdana i cijene zaista jesu, kako je i Primorac rekao "previsoke".

Napisali su i da postoje mjesta u Hrvatskoj za koja bi bilo bolje da ih u vrhuncu sezone posjeti manje turista, primjerice Dubrovnik u kojem vlada najveća navala turista od svih europskih destinacija.

"Na jednog domaćeg stanovnika dođe 36 turista, samo nije jasno je li to tako vrijedi za vrhunac sezone ili je to godišnji prosjek", pita se FAZ.

Pročitajte i ovo Gužva ispred bankomata informatički kvar VIDEO Policija čuva bankomate: Novac su dizali i oni koji nemaju ništa na računu

Dubrovnik je već najavio mjere koje bi trebale regulirati masovni turizam u gradu, ali list napominje da previsoke cijene "ipak nisu službeno dio planiranih mjera s ciljem reduciranja navale turista".

FAZ spominje da (pre)visoke cijene u prvoj polovici godine ipak nisu zastrašile turiste jer je u prvom kvartalu zabilježeno gotovo 40 posto više prihoda stranih gostiju u odnosu na godinu ranije, prema podaci HNB-a.

Spominje se i problem radne snage - prvo se deficit kompenzirao  doseljavanjem državljana BiH i sezonskim radnicima iz Srbije, a sada ljudi dolaze i iz Nepala, s Filipina, Argentine, Brazila i sjevera Afrike. 

Pročitajte i ovo Slobodanka Kojić i Nermin Sulejmanović ubojstvo u Gradačcu "Mogao je ući u sudnicu i sve nas pobiti": Sutkinja otkrila tko je napravio propust u slučaju trostrukog ubojice

"Možda eksplozija cijena na obali ima i dobru stranu, možda je to sad šansa i za druga područja u Hrvatskoj da ih se otkrije kao turistička odredišta.

Na primjer - Vukovar na istoku. Grad s lijepim starim gradom, a može se razgledati i barokni dvorac Eltz ili vodotoranj", piše FAZ i dodaje kako se kupati može i u Dunavu, i sve to puno povoljnije nego u Dubrovniku, prenosi Deutsche Welle.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene