Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Bivši ministar financija o poreznoj reformi i zahtjevima za povećanje plaća: "Nikad državna blagajna nije bila ovako puna"

Aktualno Galerija Boris Lalovac, bivši ministar financija - 5 Boris Lalovac, bivši ministar financija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Boris Lalovac, bivši ministar financija - 2 Boris Lalovac, bivši ministar financija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Boris Lalovac, bivši ministar financija - 3 Boris Lalovac, bivši ministar financija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Boris Lalovac, bivši ministar financija - 4 Boris Lalovac, bivši ministar financija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Boris Lalovac, bivši ministar financija - 1 Galerija 1/6 >>
Vlada brusi detalje porezne reforme, a o prijedlozima promjena poreznog sustava u Dnevniku Nove TV govorio je SDP-ov Boris Lalovac, bivši ministar financija.

Svakom zaposlenom radniku u Hrvatskoj premijer Andrej Plenković obećao je veću plaću. Povišicu namjerava namiriti iz bruto iznosa. Naime, Vlada bi novac koji planira dati radnicima uzela od županija i općina te iz doprinosa za mirovine.

Reakcije na najavu premijera pljušte sa svih strana, a projmejene je uživo tijekom razgovora s reporterkom Sabinom Tandarom Knezović u Dnevniku Nove TV komentirao SDP-ov Boris Lalovac, bivši ministar financija.

"Čudi me mijenjanje mirovinskog sustava ako znamo da nam na mjesečnoj razini uz ovakav gospodarski rast nedostaje dvije milijarde kuna. Godišnje uplatimo 26 milijardi, a isplatimo 50 milijardi. Godišnje nam fale 24 milijarde, što punimo PDV-om", rekao je.

"Tako da me čudi mijenjanje sustava pogotovo zbog onih koji imaju drugi sustav. Zbog pada vrijednosti obveznica oni koji sad odlaze u mirovinu iz drugog mirovinskog sustava ostvaruju velike gubitke i pitanje je za Vladu kako ih nadoknaditi", dodao je.

Pročitajte i ovo Ministar Marko Primorac Najavio porezno rasterećenje Ministar Primorac o Banožićevom stambenom kreditu: "Njegovo dijete može ga pitati - 'Tata, zašto ti nisi uzeo APN, a mogao si?'"

Također je komentirao ideju da se uzmu sredstva od županija i općina.

"Lokalna zajednica je u suficitu, a građani su zbog nominalnog rasta plaća u zadnjih godinu dana uplatili još više lokalnoj zajednici. Puno je lakše kompenzirati lokalne zajednice nego dirati mirovinski sustav", ustvrdio je Lalovac.

Tandara Knezović ga je pitala gdje se još može rezati da bi se dalo građanima.

"Jedino što je ostalo je porez na dohodak, što se može napraviti kroz povećanje neoporezivog dijela ili kroz mijenjanje poreznih stopa", odgovorio je bivši ministar.

Pročitajte i ovo Ilustracija analiza visokih cijena Tko je krivac za inflaciju? "Poduzeća su nastojala nadoknaditi gubitke"

Reporterka ga je upitala i je li realno očekivati da će svima rasti plaće.

"Imamo tri puta manju bruto satnicu u Hrvatskoj nego što je prosjek eurozone, a imamo inflaciju veću za 30 posto. Realno je da bi se Vlada mogla postaviti i reći da će se svima u Hrvatskoj povećati plaće. Nikad državna blagajna nije bila ovako puna", rekao je.

"Mislim da se trebaju usredotočiti na rast plaća u realnom sektoru. Nemojmo da nam plaće rastu više u javnom, nego u privatnom sektoru", dodao je.

Osvrnuo se i na borbu s inflacijom.

"Temeljna inflacija ne usporava i to je ono što zabrinjava ne samo Hrvatsku, nego i Europsku uniju. Kada maknete cijenu energije i hrane, inflacija je 10 posto. To je jako zabrinjavajuće", objasnio je.

"Što znači temeljna inflacija? To znači da je inflacija ušla u sve pore društva. Ušla je u kuglicu sladoleda, u sve proizvode. To je velik problem i ona se neće smanjiti preko noći. Ona će se smanjivati godinama", ustvrdio je.

Pročitajte i ovo Guverner HNB-a Boris Vujčić Pritisci i dalje značajni Boris Vujčić o rastu cijena: Borba s inflacijom protegnut će se i na 2024. godinu

Na kraju ga je reporterka Dnevnika Nove TV pitala kako će se smanjiti inflacija ako će plaće rasti.

"Prošle godine su najviše zarađivali država i gospodarstvo. Nemojmo sada, kad se treba boriti s inflacijom, dirati plaće. Zašto prvo nije država dirala svoje prihode, a poduzetnici svoje marže? Sad kad se došlo do građana ne žele povećavati plaće da ne bi utjecalo na inflaciju, a prošle godine plaće nisu sudjelovale u inflaciji. Mislim da građani trebaju dobiti minimalno ono što bi im realni dohodak izjednačilo s inflacijom", rekao je Lalovac na kraju razgovora.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene