Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Marka Biočine

Najavljena porezna reforma i povećanje plaća: Doznajemo tko bi mogli biti njezini najveći gubitnici i dobitnici

Premijer Andrej Plenković najavio je da će se od 2024. godine svima povećati plaće. Njegov je plan analizirao reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Iako se Vladu već duže vrijeme poziva da krene s reformom poreznog sustava, Andrej Plenković tek je nedavno najavio da će to biti učinjeno te je rekao da će od 2024. godine plaće svima biti povećane. Zašto je to učinio baš sada? Na to je pitanje odgovorio reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

"Rekao bih da je to sretan spoj ekonomskih okolnosti i političkih interesa. S jedne strane, inflacija je dovela do rekordnih poreznih prihoda i vrlo jakog smanjenja javnog duga, ali istovremeno nagriza životni standard građana jer kod većine rast plaća nije pratio inflaciju. Dakle, Vlada i ovako i onako ove godine ne bi mogla izbjeći zahtjeve da djeluje u smjeru povećanja plaća. S obzirom na to da je sljedeća godina takozvana superizborna, logično je da to najave već danas, a onda da građani to osjete već početkom sljedeće godine uoči početka tog izbornog ciklusa", rekao je.

Pročitajte i ovo Boris Lalovac, bivši ministar financija - 5 Gost Dnevnika Nove TV Bivši ministar financija o poreznoj reformi i zahtjevima za povećanje plaća: "Nikad državna blagajna nije bila ovako puna"

Također je objasnio po čemu se ova reforma razlikuje od onoga što je predlagala Hrvatska udruga poslodavaca.

"Ključna je razlika što je HUP-ov prijedlog išao prema znatnijem povećanju plaća, nazovimo ga tako, srednjeg sloja. Vlada pak naglasak stavlja na rast nižih plaća. Vladina je logika da taj novac onda u potpunosti završava u potrošnji pa kroz PDV četvrtina opet u proračunu, dok kod onih s većim plaćama dio tog ekstraprihoda završi u štednji", rekao je Biočina.

Tko su gubitnici, a tko dobitnici?

Iako ne znamo detalje reforme, Biočina je istaknuo tko bi mogli biti njezini najveći gubitnici i dobitnici.

"Prema onom što dosad znamo, najviše bi od ove reforme trebale dobiti obitelji koje imaju prosječne ili blago ispodprosječne prihode, a više djece, i to zato što će se povećavati odbitak za uzdržavane članove. S druge strane, uvjetno govoreći, najgore će proći samci koji imaju visoke plaće", objasnio je reporter Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Superizborna 2024. Plenkovićeva čestitka za Praznik rada: ''Svima dižemo plaće od 1. siječnja''

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron Uhićeno 112 prosvjednika Macron potpisao kontroverznu mirovinsku reformu: Sindikati pozvali radnike na ulicu

Na kraju je rekao hoće li reforma utjecati na ljude koji su već u mirovini.

"Izravno promjena oporezivanja rada ne utječe na one koji više ne rade. No tu postoji i obećanje još iz izbornog programa temeljem kojeg je Andrej Plenković došao na vlast, a to je da će se mirovine približavati razini od 60 posto prosječne plaće. Sad su na 40-ak posto. Ako porastu plaće, taj će postotak još pasti, pa će biti logičan zahtjev da i mirovine rastu. Slijedi nam superizborna godina, a umirovljenici su brojno i disciplinirano izborno tijelo", naglasio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene