Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smjene u HAC-u

'Nisam ničiji čovjek i ne želim imati takvu etiketu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je smijenila Upravu Hrvatskih autocesta, no ne zbog korupcije nego, kažu, loše klime u toj tvrtki. Posljednjih mjeseci HAC tresu afere.

Novi predsjednik Uprave je Stjepko Boban koji je do sada bio na čelu Hrvatskih cesta. Nakon svih prozivki oko HAC-a ministar svoju stolicu još čuva, odlazi Uprava. Božidar Kalmeta tvrdi, ne zbog afera: 'Jedna loša klima u kojoj se ne može normalno funkcionirati i normalno raditi.' Smijenjeni su Jurica Prskalo, Marijo Lovrinčević i Ivica Mlinarević koji su do jučer tvrdili kako afera nema. Prije njih s obrazloženjem obiteljskih razloga otišao je i državni tajnik Livaković. HAC bi u red trebao dovesti novi predsjednik Uprave Stjepko Boban iz Hrvatskih cesta. 'Čiji sam ja čovjek? Mene je Vlada imenovala na tu dužnost. Ja nisam ničiji čovjek po takvom principu, a i dugo se bavim ovim poslom tako da ne mogu ni ne želim imati takvu etiketu da sam ja nečiji čovjek', rekao je Boban.

Pročitajte i ovo Aleksandra Prijović Smjena zbog koncerta Nered zbog Prijović u Zadru: Gradonačelnik će smijeniti direktora dvorane Radovi na odmorištu Zagreb - 2 Radovi na A3 VIDEO/FOTO Ogromno gradilište kraj Zagreba: Novi kompleks niče na mjestu poznatog odmorišta, doznajemo što će se sve izgraditi

>> 'Loša klima': Vlada smijenila Upravu HAC-a

'Ništa se bitno nije promijenilo'

Ivica Pančić koji već godinama upozorava na korupciju u Hrvatskim autocestama tvrdi drugačije. Smjenom se, kaže, ništa bitno nije promijenilo. Isti ljudi odlaze, isti dolaze. 'Upravo gospodin Boban je bio čelni čovjek Hrvatskih cesta koji je gradio tu cestu koja je umjesto dvjesto milijuna kuna na kraju narasla na 450 milijuna kuna', rekao je Pančić. 'Ja apsolutno mirno spavam tako da taj slučaj apsolutno ne mogu i ne želim komentirati. Sve je apsolutno transparentno, što se nas tiče i u dijelu posla u kojem sam sudjelovao tu apsolutno mirno spavam', brani se Boban. No, i taj posao se istražuje, kao i mnogi drugi. Bojenje tunela, korupcija pri zapošljavanju, radnici koji ne rade, luksuzni automobili na dar, samo su neke od afera koje su tresle HAC.

Pandorina kutija tek sada otvorena?

'Surađivati nije ništa posebno, to je obveza, nema tu nikakvog spora da ćemo surađivati s odvjetništvom, sa svima koji službeno vode istrage u Hrvatskim autocestama', kaže Boban. Novi predsjednik Uprave najavljuje i novi početak za državnu tvrtku. No, oporba smatra da je Pandorina kutija tek sada otvorena. 'Ovog trenutka došlo se do zamjenika ministra jer državni tajnik je zamjenik ministra. Da li će se doći do ministra to ćemo tek vidjeti, a da je njegova odgovornost nesporna to nije moja tvrdnja nego pismena tvrdnja predsjednika Uprave HAC-a', kaže Radimir Čačić. Sindikati kojima se zbog otvaranja afera i prijetilo otkazom sretni su. Smjene su, kažu, korak dalje. 'Jedna sasvim logična posljedica i ono što je zapravo jedna dobra poruka ovom smjenom jest da vrijedi govoriti o tome jer je vladala jedna opća klima da sindikati kad ukazuju na određene probleme nitko na njih ne reagira', kaže Stanić. Hoće li se stati na ovome, pokazat će istraga. USKOK, DORH i policija rade intenzivno na svim sumnjivim slučajevima kojih je u HAC-u iz dana u dan sve više.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene