Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši Šešeljev tajnik u posjetu zadarskom zaleđu

Nikada čuo za zločin u Škabrnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aleksandar Vučić, zamjenik predsjednika Srpske napredne partije i bivši glavni tajnik Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, posjetio je danas pripadnike srpske nacionalne manjine u zadarskom zaleđu i Lici.

'Zahvaljujem srpskim domaćinima i srpskoj crkvi koja nam je omogućila da se susretnemo s našim srpskim narodom ovdje u Benkovcu. Želja mi je da u racionalnim životnim okvirima pomognem svome narodu. Zato smo ovdje kako bismo Srbima pomogli da se vrate na svoja ognjišta', rekao je Vučić, istaknuvši kako je po posljednjem, kako je kazao, komunističkom popisu stanovništva iz 1991. na benkovačkom području živjelo 57 posto Srba, a sada ih je samo jednoznamenkast postotak.

Pročitajte i ovo Govor Aleksandra Vučića na Kosovu (Foto: Dnevnik.hr) "Bolje da se sami dogovorimo" Aleksandar Vučić: "Sporazum s Albancima podrazumijevao bi jamstvo za ulazak u EU" U Srbiji razmišljaju o uvođenju vojnog roka (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Za nekoliko godina U Srbiji razmišljaju o uvođenju vojnog roka: Odsluživanje bi značilo prednost pri zapošljavanju

Prije Benkovca Vučić je posjetio Srbe u Smokoviću, gdje je na novinarsko pitanje o zločinu u Škabrnji 1991., kazao da je za Škabrnju prvi put čuo tek u Hrvatskoj, da 'nije upoznat sa situacijom', a 'ako je bilo zločina', da ih osuđuje.

Istaknuo je kako dolazi u miru da bi pomogao Srbima povratnicima i ostalim Srbima koji se žele vratiti na svoja ognjišta, ali da 'priznanje Kosova i tužbu protiv Srbije za genocid ne smatra prijateljskim potezima hrvatske Vlade'.

Srpski povratnici tražili su pomoć najviše u poljoprivrednim strojevima, a u Smokoviću su se žalili da nemaju vodu, struju, ambulantu i trgovinu. Vučić im je obećao da će njihove zahtjeve prenijeti srpskoj Vladi te pomoć od Srbije 'u razumnim' okvirima.

Srpsku naprednu partiju osnovao je Tomislav Nikolić, nekadašnji zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke, haškog optuženika Vojislava Šešelja. Na osnivačkoj skupštini nove stranke u listopadu ove godine Nikolić je izabran za njenog predsjednika, a bivši dugogodišnji glavni tajnik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić za njegova zamjenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene