Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti reagiralo je na članak u jednim dnevnim novinama da se u SAD-u popis ratnih veterana može kupiti za 200 dolara, dok je u Hrvatskoj takav popis tajan.


Ministarstvo je ocijenilo da je u tom tekstu izneseno više netočnih podataka, te navodi da ni jedna zemlja na svijetu nije objavila podatke o svojim ratnim veteranima. Ministarstvo u priopćenju ističe da podatke o američkim ratnim veteranima nudi tamošnja privatna tvrtka, specijalizirana za pronalaženje bivšeg vojnog osoblja i organizaciju prigodnih susreta veterana, napominjući da nije riječ o službenim podacima američke vlade te da nisu kompletni.

Vezani članci Slika nije dostupna Registar srušio sve rekorde! Slika nije dostupna 'Službenici su mogli doći u iskušenje i presnimiti Registar'

Sličnim podacima, podsjećaju, u Hrvatskoj raspolažu predstavnici braniteljskih udruga, te ih također koriste u slične svrhe, najčešće za pozivnice članovima prigodom obljetnica značajnijih datuma iz Domovinskog rata. 'Prema tome, ministar Tomislav Ivić i čelnici udruga iz Domovinskog rata u pravu su kada tvrde da nijedna zemlja (država) na svijetu nije objavila podatke o svojim ratnim veteranima, što se u članku bezuspješno pokušava negirati', navode u Ministarstvu.

>> 'Ma nemojte mi reći da je taj bio na fronti, bio je u Italiji'

Netočna je, dodaju, i tvrdnja da samo Zakon o zaštiti tajnosti osobnih podataka priječi javnu objavu Registra hrvatskih branitelja. Napominju da su u Registru sadržani osobni podaci o braniteljima koji su prikupljeni s određenom svrhom, te podsjećaju da Ustav svakome jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka, kao i da se službeno prikupljeni podaci ne mogu javno objavljivati bez osobne privole pojedinca, niti se mogu koristiti izvan zakonom propisanih uvjeta. Objavu tih podataka, ističu u Ministarstvu, priječe i zakoni o zaštiti tajnosti podataka, o matičnom broju i o tajnosti podataka, te Pravilnik o zaštiti podataka obrane. Podsjećaju da se o nemogućnosti objave podataka iz Registra očitovala i Agencija za zaštitu osobnih podataka.

>> Josipović: Utvrditi tko je krvario, a tko bio u kancelariji?

U Ministarstvu ističu i da se povodom najnovijih zahtjeva za javnom objavom Registra prije pet dana očitovala i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), upozoravajući da se prema Zakonu o investicijskim fondovima, kakav je i Fond hrvatskih branitelja korisnici kojega su upravo branitelji i članovi njihovih obitelji, podaci o udjeličarima moraju čuvati kao poslovna tajna, te se mogu objaviti samo na temelju sudskog naloga ili osobnog zahtjeva imatelja udjela. Netočnim podatkom iz članka, iako je možda riječ o tiskarskoj greški, u Ministarstvu drže i onaj da Registar hrvatskih branitelja broji 510.666 branitelja iz Domovinskog rata, te navode da se na tom popisu nalaze podaci o ukupno 501.666 branitelja. (Hina)