Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve ih se više vraća

NIJE SVE ONAKO KAKO SE ČINI Otišao u Njemačku: Snizili mu status i plaću za 600 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna članica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, kaže kako brojne medicinske sestre odu u inozemstvo i potom se vrate u Hrvatsku.

Mlade osobe koje nisu u radnom odnosu, a nakon što u Hrvatskom strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara (HKMS-u) dobiju licencu, odu u inozemstvo, no rijetko se tko ondje i zadržava, rekla je jedan članica HKMS-a koja je željela ostati anonimna, piše Glas Slavonije.

Pročitajte i ovo Što mladi žele? - 4 Izbori pred vratima Oni su ključni za budućnost Hrvatske, no stranke za njih nije briga: "Ovdje vrijede neka druga pravila" Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer"

'Čim završe petogodišnje obrazovanje, dobiju svoju licencu, čak i prije nego što polože stručni ispit. Međutim, problem nastaje u tome što zemlje Europske unije ne poznaju srednju i višu sestru, već je medicinska sestra ondje s trogodišnjim studijem i prvostupnica je sestrinstva, dok srednje sestre sukladno obrazovanju dobivaju licencu ili odobrenje za samostalan rad, no u inozemstvu ne može dobiti status kao prvostupnica sestrinstva. Činjenica je da srednja sestra može dobiti odobrenje za rad, ali primjerice ne može je dobiti za rad u elitnoj klinici. Zato EU omogućuje doškolovanje', ispričala je članica županijskog HKMS-a, dodajući da je medicinskim sestrama omogućen rad u staračkim domovima, što one uglavnom odbijaju i žele ući u bolnički sustav.

Iako su naše medicinske sestre kvalitetne, nisu kvalificirane i moraju poštovati rigorozne uvjete. Primjerice, transfuziju pacijentu u europskim zemljama uključuje liječnik, ne medicinska sestra, dok u našem zdravstvenom sustavu to nije slučaj. Pravila se ondje strogo moraju poštovati, pa tako tzv. venoznu terapiju u domovima za starije osobe mogu dati, no u bolnici im to nije dozvoljeno.

Oni ne misle da je bolje vani: Mladi koji su pronašli bolji život u Hrvatskoj

'Ne cvjetaju ruže u inozemstvu, i to mogu reći iz prve ruke. Imam kolegu na odjelu koji je završio Medicinsku školu u Osijeku. Molila sam ga da ne da otkaz i naposljetku je otišao u Njemačku, no ostao je tamo samo nekoliko dana. Kako dobro govori njemački jezik, odmah je zamijetio da mu je poslodavac u ugovoru uz medicinski brat dodao riječ 'pomoćni', a plaća nije prvotno rečenih 2.000, već 1.400 eura. Kad je uzeo u obzir koliko ga stoji smještaj i kredit za automobil, vratio se u Osijek. Rekao je kako ne bi imao novca ni da kupi poštenu zimsku jaknu', ispričala je sugovornica iz HKMS-a.

Marica Stanić, predsjednica HSSMS-a za KBC Osijek kaže kako je do sada otišlo gotovo 40 medicinskih sestara i da u inozemstvo odlazi tko god može. Unatoč činjenici da ondje rade kao njegovateljice jer nemaju odobrenje za samostalan rad i status im je niži unatoč stručnoj osposobljenosti, ondje pronalaze zadovoljstvo u svom poslu.

'Financijska strana njihove plaće, odnosno novac u cjelini, razlog je što odlaze, i to sve više. Netko za sobom 'povuče' i cijelu obitelj i ondje se uspijevaju snaći. Odlaze sve češće, no nažalost ne raspolažem točnim brojem sestara koje su svoje radno mjesto u Osijeku zamijenile onim u Europi', poručuje Stanić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene