Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na današnji dan prije 20 godina malo mjesto na Dunavu kod Osijeka, Dalj, palo je u ruke srpske paravojske i Jugoslavenske narodne armije. Nakon okupacije, dogodio se jedan od najvećih zločina u Domovinskom ratu - masakrirano je 39 hrvatskih branitelja. 20 godina od stradanja, a niti jedan počinitelj nije stao pred lice pravde.


Suza u oku i svijeća u ruci. Obiteljima poginulih, sjećanja su i 20 godina nakon masakra još svježa.

Vezani članci 26. obljetnica pogibije 39 hrvatskih branitelja u Dalju (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) U Dalju obilježena 26. obljetnica pogibije 39 hrvatskih branitelja Slika nije dostupna Spor napredak: Ledolomci uspjeli razbiti tek 2,5 kilometra leda na Dunavu, ponegdje je debeo i do metar i pol!

'Poginuli su mi brat, stric, bratov sin, stričev sin, od supruge brat i sin od sestre', kazao je Ivan Kovčalija iz Dalja.

U policijskoj postaji zarobljena su, mučena i ubijena 39-orica pripadnika policije, civilne zaštite i Zbora narodne garde. Ministar branitelja tvrdi da njihova žrtva nije uzaludna.

'Pod zapovjedništvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ostvarili su san naših predaka - slobodnu Hrvatsku!', kazao je ministar branitelja Tomislav Ivić.

Za pokolj u Dalju podnesene su brojne kazene prijave. No, nitko od počinitelja nije završio iza rešetaka.

'Teško je i nemoguće zamisliti da se naše branitelje, časnike vojske i policije, naše heroje optužuje, sudi im se i presuđuje', kazao je Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan.

Da žrtve nisu ostale bez pravde, pojasnio je ministar Tomislav Karamarko. Za masakr u Dalju tereti se i nedavno uhićeni Goran Hadžić.

'Nadamo se da će i njihov vođa, uhićeni Goran Hadžić, jedan od najgorih zločinaca novijeg doba, koji je svoj krvavi trag ostavio i ovdje u Dalju, dobiti zasluženu kaznu', kazao je Karamarko.

To očekuju i obitelji žrtava. No bilo koja kazna, slaba je utjeha i Ivanu Kovčaliji kojemu su u daljskom masakru ubijena sedmorica članova obitelji.