Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas Pevec sutra netko treći

Nezaposlenost raste, ponuđenih poslova 40 posto manje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriza uzima danak. Crne vijesti stižu iz tvrtke Pevec. Navodno su morali otpustiti čak 500 radnika. Iako ne žele spominjati točan broj otkaza koje su podijelili, priznaju da zbog krize sve teže posluju.

U Hrvatskoj tako opet raste nezaposlenost, kao i u 16 država koje čine Eurozonu u kojima je u srpnju dosegla najvišu razinu u posljednjih deset godina. Pozivaju kupce da kupuju s osmijehom, ali Pevecu ovih dana nije do smijeha. Posao sve teže ide, promet je samo prošlu godinu pao 23 posto. Da bi se izdržala ova još teža godina, treba rezati sa svih strana, pa su na red prvi došli radnici. 'Zbog restrukturiranja poslovanja u tvrtki Pevec neki ugovori nisu produženi, no, nije to situacija u Pevec tvrtki. To je trenutačna slika cijele Hrvatske', rekla je Krunoslava Blaha, glasnogovornica Peveca. Danas Pevec sutra netko treći. Kriza se polako uvlači u sve pore hrvatskog društva. Zahvaljujući sezonskom zapošljavanju nezaposlenost je pala u lipnju, a tek mjesec dana poslije, u srpnju, opet počela rasti. I otkaza je sve više.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Slika nije dostupna vlada mora pomoći Mnogi ostaju bez posla zbog epidemije: "Probudiš se u tri sata i ne možeš više spavati. Što dalje, kako djetetu kupiti robu..."

Traži se 40 posto manje radnih mjesta

'Ove godine uz krizu, uz povećani broj priljeva učenika iz obrazovnog sustava sezona nije uspjela pokriti broj novo prijavljenih osoba', rekla je Ankica Paun Jarallah iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Crne statistike kažu da je u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj novoprijavljenih na Zavodu veći za čak 36 posto. Nažalost, i mogućnost zapošljavanja sve je teža. 'U prvih šest mjeseci je zabilježen pad ponude oglašenih radnih mjesta za oko 40 posto, a tijekom ljetnih mjeseci je zabilježen nešto veći pad pa nam će jesen tek pokazati stvarno stanje u gospodarstvu', rekao je Saša Matijašević s MojPosao. A ono nije optimistično. Doduše i neki hrvatski gradovi pokazuju drugu stranu krize pa tako nezaposleni nerijetko odbijaju poslove jer smatraju da su manje vrijedni. U teškom vremenu koje nam tek kuca na vrata takvi svoje mjesto pod suncem sigurno neće imati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene