Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekanje na pravdu

Nezamislivo: Kada sudski spor traje 34 godine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kakav je osjećaj na pravdu čekati kroz četiri desetljeća i ne vidjeti kraj procesu - to zna Zagrepčanin Emil Römer.

Emil Römer je danas obilježio neobičnu obljetnicu: prije 34 godine pokrenuo je sudski spor koji još traje.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Afera odijela Sud odbio prijedlog obrane Dragana Kovačevića, Uskok: "To je pokušaj odugovlačenja" Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara

14.2.1978. godina, od tada traje Emilova agonija. Prije točno 34 godine podignuo je tužbu. Sudskim putem od bivšeg poslovnog partnera, želio je doći do novca koji mu je posudio. Riječ je o tadašnjih 52 tisuće maraka današnjih 26 tisuća eura.

'To je moja apsolutno čitava imovina bila. Ja sam prodao stan. On je do smrti moju imovinu iskoristio i otišao na Mirogoj', pojašnjava Emil Römer. Spor se prenio na njegovu udovicu i ne nazire mu se kraj.

'Svako ročište koje imam na sudu ja sam u depresiji', dodaje. Emil je pomoć tražio i od pučkog pravobranitelja. 'Nenormalno i nedopustivo nerazumno dugo trajanje postupaka i to naprosto ukazuje da to pitanje ažurnosti sudova nije od jučer', tvrdi Jurica Malčić, pučki pravobranitelj.

Tisuće sličnih slučajeva

Slučaj Römer nije jedini. Postoje ih na tisuće. Desetak ih je završilo u rukama odvjetnika Šerića. Ostao mu je još jedan za riješiti. 'Četvorica mojih kolega su umrla tijekom parnice ja se nadam da ću ja doživjeti, a moja stranka ima 92 godine i nadam se da će i ona', kaže odvjetnik Branko Šerić.

'Spor koji traje više od pet godina zapravo je diskriminirajući i u takvim sporovima su narušena ljudska prava jer svatko treba imat pravo na pravdu', zaključuje Furio Radin, iz saborskog Odbora za ljudska prava.

'Prije svega je potrebno da dobro radi sudac, ako on ne radi onda je tu predsjednik suda, onda je na redu mogućnost intervencije ministarstva pravosuđa', dodaje Jurica Malčić.

'Suci ne smiju dozvolit odvjetnicima da opstruiraju spis na bilo koji način a to se događa najčešće u predmetima veće imovinske vrijednosti', zaključuju odvjentik Šerić.

Emil se žalio mnogima. Jedina mu je iskrena podrška  supruga. A svima koji su u istoj situaciji, Emil poručuje: "Koliko mogu nek ne odustanu od toga, i drugo da nikad ne zaborave bez obzira kako završi ono što je bilo'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene