Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blokada prometa

Poljoprivrednici prosvjeduju: 'Ne možemo više. Ovo je cirkus!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljoprivredni proizvođači koji okupljeni oko Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) od jučer prosvjeduju u Vukovarsko-srijemskoj županiji, večeras su traktorima blokirali promet državnom cestom Vinkovci-granični prijelaz Županja, nedaleko graničnog prijelaza, potvrdio je Hini predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac.

'Ne možemo više. Ovo je cirkus što se događa s nama seljacima u ovoj državi. Povlačenja više nema. Razočarani smo neuspješnim pregovorima s ministrom Tihomirom Jakovinom', kazao je Pokrovac. Dodao je da ga više ne zanimaju nikakvi pregovori, već traži da Vlada ispoštuje seljačke zahtjeve.

Pročitajte i ovo Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 5 Drama u Belgiji VIDEO Kaos na ulicama Bruxellesa: Seljaci probijali barikade i palili gume, policija otvorila vodene topove Bijesni francuski poljoprivrednici upali na poljoprivredni sajam - 4 Intervenirala policija VIDEO Bijesni poljoprivrednici upali na poljoprivredni sajam: Traže ostavku Macrona i bolje uvjete

>> Seljaci s TISUĆU TRAKTORA krenuli u blokadu prometnica!

Podsjetio je da je među njima i zahtjev za ostavkom ministra Tihomira Jakovine kojega, kako je kazao, seljačke udruge smatraju najlošijim ministrom poljoprivrede. Seljaci također traže isplatu zaostalih poticaja, a jedan od razloga nezadovoljstva među poljoprivrednim proizvođačima je i otkupna cijena pšenice za čiji kilogram je ratarima ponuđeno 1,05 kuna.

'Nećemo se zaustaviti. Proširujemo od sutra prosvjede na još nekoliko punktova, a spremamo se i za blokadu silosa', najavio je Pokrovac. Informaciju o blokadi prometnice koja povezuje Vinkovce i Tuzlu (BiH) kod graničnog prijelaza Županja potvrdila je večeras i vukovarsko-srijemska policija.Prema riječima glasnogovornika Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske Domagoja Džigumovića, promet prema graničnom prijelazu Županja preusmjerava se preko grada Županje alternativnim pravcima, te se zbog toga odvija otežano. Inače, današnji višesatni sastanak ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u Zagrebu završio je bez dogovora, a predložen je novi sastanak za ponedjeljak, 12. kolovoza.

Predsjednik HPK Matija Brlošić izjavio je nakon sastanka kako je ministar zatražio 'time-out' do ponedjeljka da pripremi kroz koje bi se mjere moglo naći rješenje, a u HPK smatraju da bi se u pregovore trebali uključiti i premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić. Iz Ministarstva poljoprivrede priopćili su pak da će se na sastanku u ponedjeljak razgovarati o mogućim modelima olakšica i konkretnim mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Budući da na današnjem sastanku predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom nije postignut nikakav dogovor, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo ranije večeras u Osijeku je izjavio da su slavonski seljaci odlučili krenuti u blokadu đakovačke obilaznice te još na nekoliko prosvjednih punktova u kontinentalnim županijama. Laslo je istaknuo kako je vijest o nepostizanju dogovora izazvala revolt poljoprivrednika prosvjednika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene