Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZDAN NIZ UPOZORENJA

Raste vodostaj Kupe u Gorskom kotaru, nabujali i potoci: "Voda je u mjestu Ravni 10 centimetara od praga kuća..."

Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr)
Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nabujala rijeka Kupa (Foto: Dnevnik.hr) Nabujala rijeka Kupa (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr European Storm Forecast Experiment (Foto: European Storm Forecast Experiment, Screenshot) European Storm Forecast Experiment (Foto: European Storm Forecast Experiment, Screenshot) Foto: European Storm Forecast Experiment, Screenshot Upozorenje Meteoalarma (Foto: DHMZ, Screenshot) Upozorenje Meteoalarma (Foto: DHMZ, Screenshot) Foto: DHMZ, Screenshot +1 Nevrijeme na Jadranu poplavilo rive (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/6 >>
Hrvatsku je zahvatilo nevrijeme, a Meteoalarm je izdao niz upozorenja. U prekidu su mnoge katamaranske linije.

Prognoza DHMZ-a upozorava na lokalno izraženije pljuskove i grmljavinu na Jadranu, osobito na sjevernom dijelu. Puše umjeren, na udare ponegdje i jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i olujno jugo i južni vjetar, na sjevernom dijelu i jugozapadni.

Meteoalarm je za područje Jadrana izdao upozorenja. Zbog obilne kiše žuto je upozorenje na snazi za cijelu obalu sve do sutra. Za danas je na snazi narančasti alarm za Liku, Gorski kotar i Istru.

Velike količine kiše prognozirane su na istarskom području te u Gorskom kotaru i Lici, a kasnije i u Dalmaciji.

Obilna kiša poplavila je ulice Rijeke, a oborine se očekuju i u srijedu.

ESTOFEX, europski sustav za prognoziranje oluja, izdao je drugi stupanj upozorenja za veliki dio Hrvatske, BiH, Crnu Goru i Albaniju. Upozoravaju na izražene oborine, jake nalete vjetra i u manjoj mjeri pijavice.

HAK javlja kako su zbog vjetra u prekidu trajektne linije:

Lopar-Valbiska, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Drvenik-Sućuraj (polazak iz Sućurja u 15:00 h otkazan), Prapratno-Sobra;

katamaranske linije: Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Vis, Split-Hvar-Korčula, Split-Bol-Jelsa, Dubrovnik-Šipan-Sobra, Split-Rogač-Milna;

brodske linije: Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak, Vodice-Šepurine-Prvić Luka-Zlarin-Šibenik i Vrgada-Pakoštane-Biograd, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

Pročitajte i ovo Poplavljena ulica u Rijeci (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uskoro se očekuje novi val kiše ''Grad koji teče'' ponovno je pod vodom: Obilna kiša poplavila ulice Rijeke, automobili se probijaju kroz bujicu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mjestimice uz obilnu kišu Olujno jugo: Na srednjem Jadranu valovi do 2,5 metara, potop u Matuljima, u prekidu katamaranske linije

Kolnici su vlažni i skliski u većem dijelu zemlje.

HAK upozorava na moguće odrone, a vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog jakog vjetra na državnoj cesti DC1 na dionici Borje-Klapavice i državnoj cesti DC522 Udbina-Gornja Ploča promet je zabranjen za I. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

Kritična Kupa kod Lukovdola

Reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen cijeli dan prati stanje na terenu. Kaže kako je najkritičnije trenutno kod izvora rijeke Kupe do Lukovdola. Vodostaj raste iz sata u sat.

Zbog poplave zabranjeno je prometovanje na pojedinim županijskim i lokalnim cestama:

• ŽC5031 Plešce-Zamost i Zamost-Čabar;
• ŽC5033 Zamost-Brod na Kupi;
• LC58003 Ravnice-Makov Hrib.

"Vatrogasci u Delnicama su u stanju pripravnosti. Vatrogasci iz Broda na Kupi vratili su se s nekoliko intervencija jer je, kažu, uzalud ispumpavati jer se voda vraća. Koliko vode izbace, toliko se ona ponovno vrati. Kažu da će čekati da se smanji vodostaj da pomognu ljudima.

Posla su imale njihovi kolege u Čabru, točnije u mjestu Tršće, gdje je iz planinskog potoka, koji se često napuni, odjedanput krenula bujica i poplavila neke štale i do 30 centimetara visine. Voda se nalazi 10 centimetara od praga kuća na području naselja Ravni kod Tršća. Tamo će vatrogasci također imati radnu i besanu noć.

Kupa je brza i brzo se diže. Mještani se nadaju da će se vrlo brzo povući. Problema bi moglo biti južnije dolje od Lukovdola, gdje je sada pripravnost u višem stupnju. Sva ova voda kasnije će ići prema Karlovcu. Za mnoge vatrogasce, cestare, odnosno interventne ljude, bit će ovo besana i radna noć", javlja Balen.

Karlovac ne očekuje proglašenje ni najnižeg stupnja pripreme obrane od poplava

Prema visini vodostaja Kupe koji u utorak u Karlovcu iznosi 205 centimetara, bez obzira na obilnu kišu, ne očekuje se da bi u srijedu mogla biti objavljena pripremna mjera obrane od poplave, jer vodostaj neće dosegnuti 500 centimetara kad se proglašava taj stupanj obrane, doznaje se u karlovačkoj Ispostavi Hrvatskih voda.

Glavni centar obrane od poplava objavio je da je vodostaj Kupe u Karlovcu večeras u 19 sati iznosio 205 centimetara, a da se sutra očekuje 378 centimetara. Objavljeno je da se pripremne mjere proglašavaju na 500 centimetara vodostaja, redovite mjere na 700 centimetara, a na 750 centimetara izvanredne, dok se najviši stupanj, izvanredno stanje proglašava na 830 centimetara vodostaja.

Voditeljica Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak rekla je da se danas u Karlovcu sastao Stožer Grada Karlovca kako bi se vidjelo s čime se raspolaže u slučaju bilo kakve elementarne nepogode i da taj sastanak "nije imao nikakve veze s oborinama koje padaju".

Sve su sastavnice Civilne zaštite predstavile s kakvom opremom i s kojim brojem ljudstva raspolažu, posebno vatrogasci, komunalne tvrtke i licencirani izvođači Hrvatskih voda.

Načelnik Stožera CZ grada Karlovca i karlovački zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak predstavio je organizacijsku strukturu stožera te mjere funkcioniranja i rekao da je cilj zasjedanja Stožera pravovremena priprema organizacije za mjere mogućih rizika. To je pozdravio i načelnik Stožera CZ Karlovačke županije Josip Ribar.

Karlovac, grad na četiri rijeke, Kupi, Korani, Mrežnici i Dobri, u posljednjih je nekoliko godina imao pet poplava u nebranjenim dijelovima grada. U tijeku je realizacija etapne izgradnje sustava obrane od poplava uz Kupu za područje Karlovačke, Sisačko-moslavačke i dijela Zagrebačke županije vrijednog ukupno oko 900 milijuna kuna. (MT/Hina)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene