Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nevenka Tuđman još se jednom izjasnila da nije kriva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevenka Tuđman, optužena da je nezakonito koristila svoj društveni položaj i ugled te bivšem poslovnom partneru namještala poslove za što je četiri godine dobivala proviziju, danas se na ponovljenom suđenju na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno izjasnila da nije kriva.

Kćeri prvog hrvatskog predsjednika za istu optužbu već se sudilo dvaput, no obje oslobađajuće presude ukinuo je Vrhovni sud i vratio ih na početak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevenka Tuđman oslobođena Slika nije dostupna U četvrtak presuda Nevenki Tuđman

Na ponovljenom suđenju predmet je dodijeljen novom sucu Marijanu Garcu, koji je danas nakon čitanja optužnice, iskaza svjedoka i dokumentacije zakazao iduću raspravu za 18. srpnja.

Tada bi trebali biti saslušani vještakinja za knjigovodstvo i financije Sonja Divljanović i bivši poslovni partner optužene Igor Knežević. On je na prvom suđenju priznao da je zahvaljujući Nevenki Tuđman u Ministarstvu znanosti postao osoba koja je birala izvođače radova za ugradnju telefonskih centrala na fakultete, zbog čega je uvjetno osuđen na dvije godine zatvora.

Prema tvrdnjama USKOK-a, optužena je koristeći svoj društveni ugled omogućila Kneževiću da izravno, bez javne nabave, sklopi ugovor o konzaltingu s Ministarstvom znanosti zbog čega joj je isplatio nagradu u iznosu od oko 986.000 kuna.

Obrana, pak, tvrdi da su usluge Kneževićeve tvrtke bile manje od 200.000 kuna pa za njih nije trebalo provesti javni natječaj te da Knežević nije trebao platiti nagradu Nevenki Tuđman za dobiveni posao.

Odvjetnik optužene Ante Vukorepa tvrdi i da je Knežević optužio njegovu branjenicu da joj je isplatio nagradu kako bi se opravdao za utaju poreza.

Odvjetnik smatra da je ključno vještačenjem utvrditi prelazi li iznos Kneževićevog honorara 200.000 kuna godišnje kako bi se ustanovilo je to bila dozvoljena radnja i je li osnovan prijedlog optužbe da je za taj ugovor trebalo provesti javni natječaj.

Tijekom stanke, dok je sudsko vijeće odlučivalo o dokaznim prijedlozima, Vukorepa je na sudskom hodniku optužio tužiteljicu, zamjenicu ravnatelja USKOK-a Kseniju Pavić da je svjesna da je optužena nedužna ali da devet godina odugovlače postupak radi "detuđmanizacije" Hrvatske i da se zato protive vještačenju koje obrana traži od početka istrage.

Tužiteljica je rekla da o tome nema govora te da USKOK i Državno odvjetništvo u svim slučajevima, pa tako i u ovom predmetu, postupa samo na temelju činjenica koje su po njihovom stajalištu bile dovoljne za podizanje optužnice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene