Požar na planini Svilaja predio Otavica i Buzovi koji gori od 18. ožujka i dalje je aktivan na teško pristupačnom terenu, a Šibensko-kninsku županiju pogodila je serija požara. No, ovih je dana gorjelo na raznim mjestima u Hrvatskoj pa vatrogasci i policija apeliraju na građane da budu odgovorni pri paljenju korova.

Galerija Požar - 7 Požar - 8 Požar - 6 +1 Požar - 5

Vatrogasci su uspješno intervenirali i ugasili gotovo sve požare koji su tijekom posljednja 24 sata izbili u Šibensko-kninskoj županiji, no i dalje je aktivan požar na planini Svilaji.

Na terenu, prema zadnjim podacima, angažirano je 11 vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila iz JVP Drniš, DVD-a Ružić i Drniš te IVP Šibenik. Gašenje je u tijeku, a u njemu su sudjelovale i zračne snage.

''Izgorio je ogroman dio planine Svilaja'', ''vegetacija više ne postoji na širokom području od Otavica do Ogorja'', ''ovo je katastrofa za ovaj kraj, izgorio je veći dio prirode", požalili su se dalmacijadanas čitatelji s opožarenih područja.

Što se ostalih požara u Šibensko-kninskoj županiji tiče, gorjelo je na otvorenom prostoru na lokaciji Slivno predio Gornji Crljeni. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, smrika i hrast na površini od 198 hektara. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su ukupno 23 vatrogasaca s devet vatrogasnih vozila iz JVP Drniš i Šibenik te DVD-a Unešić, Drniš, Zablaće, Šibenik, Perković, Grebaštica i Brodarica-Krapanj.

Taj je požar ugašen, kao i onaj na otvorenom prostoru na lokaciji Ljubač kod vjetroparka. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 16 hektara. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su četiri vatrogasaca s dva vatrogasna vozila iz JVP Knin.

Vatrogasci i policija pozivaju građane na odgovorno ponašanje

Zbog većeg broja požara na otvorenom prostoru u priobalju i na kontinentu, iz Hrvatske vatrogasne zajednice pozivaju opet građane na dodatan oprez te da, ako primijete požar ili dim, odmah zovu vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Dolaskom sunčanih i toplijih dana, građani lijepo vrijeme koriste za obavljanje radova na otvorenom pa tako i za spaljivanja trave i korova na poljoprivrednim i drugim površinama, koje uz nedostatak opreza često dovede do požara širih razmjera, upozorili su iz policije.

Istovremeno, dodali su, još uvijek za trajanja sezone grijanja, posebice za vjetrovita vremena češći su požari na građevinskom objektima i obiteljskim kućama.

Građena su upozorili da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare.

Stoga je, kažu, nužno upozoriti na odgovorno ponašanje, a istaknuli su i neke od zaštitnih mjera.

Važno je odmaknuti tvari koje se spaljuju od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, na udaljenost izvan dosega vatre i dima.

Požari poharali Dalmaciju - 9 Drama u Vinjanima Donjim: Vatra opet zaprijetila kućama, gašenje je otežano
Slika nije dostupna U požaru kraj Žrnovnice izgorjela makija i trava: Vatra lokalizirana, vatrogasci dežuraju

Također, treba načiniti pojas širine tri metra čist od suhe trave i drugih zapaljivih tvari oko mjesta predviđenog za spaljivanje te osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara, ovisno o veličini površine koja se spaljuje i količini gorive tvari. Uz mjesto spaljivanja treba osigurati sredstva za gašenje požara poput lopata, rovica, čeličnih metli, vode i dr., a spaljivanje provoditi isključivo za mirnog vremena, odnosno kada nema vjetra.

Na kraju, istaknuli su, jako je bitno pregledati ostatke spaljivanja i u potpunosti ih ugasiti.

I policija je pozvala sve građane koji obavljaju radove u poljima i pritom spaljuju biljni otpad ili pale korov da se prethodno jave nadležnoj vatrogasnoj postrojbi kako bi vatrogasci imali uvid u mjesto gdje se vrši spaljivanje, da prije paljenja poduzmu sve mjere i radnje da se požar ne proširi, a u slučaju da vatra izbjegne nadzoru nakon dojave vatrogasci mogu brzo reagirati i zaustaviti širenje požara.


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju