(Ne)zavidan rezultat postigli su hrvatski petnaestogodišnjaci. Opijaju se najviše u Europi. Pokazalo je to najnovije istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije. Uz to, brojka mladih koji piju alkohol u posljednjih 15 godina u stalnom je porastu.

Galerija


Mladi hrvati, oni u dobi od 15 godina, svrstali su se na sam vrh europske ljestvice kada je riječ o ispijanju alkohola. 

Vezani članci Ulijevanje pića u čašu (Foto: Dnevnik.hr) Hrvati iznad prosjeka u alkoholiziranju: Svaki trideseti maloljetnik pije svaki dan Slika nije dostupna Djevojka i mladić u Splitu pali u alkoholnu komu

Rezultati pokazuju da čak 33 posto hrvatskih petnaestogodišnjaka pije alkohol svaki tjedan. Nakon Hrvatske, najgori su Malta s 32 posto i Italija s 31 posto.

Tinejdžeri piju sve što im padne pod ruku. I u tom dijelu su zauzeli prvo mjesto u odnosu na svoje europske vršnjake. Osim toga, Hrvatska je u skupini od samo nekoliko europskih zemalja u kojima se opijanje učenika nije smanjilo u posljednjih 15 godina.

"Pivo najčešće, nekad malo žestice, ako se hoćeš zabavit popit ćeš, ali nije to baš tako uvijek", rekao je teenager Andrej.

"Ako se ide van u klub, normalno da će se popiti tu i tamo alkohol, ali sve u nekoj umjerenoj granici. Čak mislim da su danas i cure više počele piti, kad gledamo sliku u klubu", komentirala je i srednjoškolka Sara. 

Primijetila je to i struka. Iako dječaci prednjače, ni djevojčice ne zaostaju. Mladim Hrvaticama, najdraže piće je vino.

"U zadnje vrijeme postoji podatak da sve više mladih, sve više pije alkohol u sve mlađoj dobi. Počinje s eksperimentiranjem i sa jednom općenitom znatiželjom i poistovjećivanjem sa ljudima koji su skloni pretjerivanju u ponašanju, Broj djevojčica se sve više približava broju dječaka", rekao je alkoholog, Darko Breitenfeld

Ispijanje alkohola, nije samo karakteristika mladih. Rekorder na području Zagreba, ima 58 godina, a zaustavljen je nešto malo iza ponoći. Vozačice su i ovdje parirale vozačima.

"Ovaj puta su rekorderi muški i ženski s područja Zagreba, odnosno ulovljeni su u Zagrebu, i to muški rekorder 2,72 promila alkohola u krvi i ženski 1,71", rekao je Tihomir Svatoš iz PU Zagrebačka. 

Kazne su u ovom slučaju od 5 do 15 tisuća kuna i oduzimanje vozačke dozvole. Za prodaju i točenje alkohola maloljetnicima, one su puno veće, kreću se od 2500 do 20 tisuća kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr