Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže se strože kazne

Unatoč kaznama sjedaju za volan, a kad ubiju - bježe: Kako smanjiti broj pijanih vozača na cesti?

Kako smanjiti broj pijanih vozača? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Kako smanjiti broj pijanih vozača? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kako smanjiti broj pijanih vozača? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kako smanjiti broj pijanih vozača? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kako smanjiti broj pijanih vozača? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Kako smanjiti broj pijanih vozača? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kako smanjiti broj pijanih vozača? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Piju pa voze i unatoč kaznama čine to ponovno, a kad ubiju bježe. U četvrtak navečer u Rijeci je uvhaćena vozačica s gotovo 3 promila. U petak je u Šibeniku odbjegli motociklist na zebri pokosio staricu. Split se još oporavlja od nesreće u kojoj je na pješačkom prijelazu poginula studentica. Građani i struka zbog svega traže strože kazne.

Lampioni su postavljeni na mjestu pogibije 19-godišnje studentice u Splitu. Studenti pješački prijelaz na Poljičkoj cesti prelaze s dvostrukim oprezom.

Pročitajte i ovo Dina Ćevid - 4 A tek je počelo Padaju rekordi, nema straha za sezonu: Najnovije brojke jačaju optimizam Ilustracija izglasana nova Rezolucija Naši susjedi mijenjaju prometna pravila: Kaznit će vas i za ono što je u Hrvatskoj dopušteno

Djelatnica HAC-a, koja je nesreću skrivila s više od jednog promila alkohola u krvi, u istražnom je zatvoru. Ovo joj nije bila prva nesreća koju je skrivila u pijanom stanju.

Iz HAC-a poručuju kako nemaju utjecaj na ponašanje svojih djelatnika izvan radnog vremena te da će, ukoliko to utvrde, nadležna tijela prema djelatnici poduzeti radno-pravne mjere.

Zbog pijane vožnje sa smrtnim ishodom bez posla je ostala riječka pročelnica za sport. Prije dva mjeseca usmrtila je 41-godišnjaka. Ni njoj to nije bio prvi slučaj vožnje u takvom stanju.

Prema Zakonu, recidivisti koji su najmanje tri puta u tri godine uhvaćeni alkoholizirani za upravljačem, ostaju 2 godine bez vozačke i moraju na izvanredne liječničke preglede. Kazne za vožnju pod utjecajem alkohola su od 700 do 15 tisuća kuna. Za mnoge je to premalo.

I prometni stručnjaci slažu se za kazne adekvatne primanjima. Za recidiviste, pak, umjesto oduzimanja vozačke, predlažu uzimanje automobila. ''Oni koji nemaju vozačku opet idu za volan i kod takvih koji to ponavljaju očito kazne nisu dovoljne i treba naći načina s kojim opetovano rade prekršaje'', smatra prometni stručnjak Marko Šoštarić.

Samo prošli tjedan policija je u prometu zaustavila više od 40 recidivista. Resorni ministar u četvrtak je najavio promjene. ''Krećemo u jednu širu akciju koja bi trebala možda rezultirati i potpuno novim Zakonom o sigurnosti na cestama'', rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

MUP će ovaj vikend u patrolu s maksimalnim brojem policajaca. Poručuju da od nedjelje vozači moraju i danju imati upaljena svjetla. Provjeravat će brzinu i alkohol s posebnim naglaskom na recidiviste.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene