Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

On bi trebao omogućiti da do svojih dokumenata dođete uz samo nekoliko klikova mišem. Ali nudit će se i druge usluge. Vrijednost projekta je 24 milijuna kuna, a provest će se u nekoliko faza.


Višesatno obilaženje šaltera i čekanje u redu, plaćanje biljega je gotovo neizbježno ako se želi ishoditi neki dokument. Od utorka, međutim, kreće dugonajavljivani projekt e-građanin. 

Vezani članci Slika nije dostupna POZNATA DJEČJA BOLNICA OSTALA BEZ 3 MILIJUNA KUNA Slika nije dostupna 100-TINJAK ŽENA SUTRA DOBIVA LIJEK HZZO osigurao 14 mil. kn za 'pametno liječenje'

On bi trebao omogućiti da do svojih dokumenata dođete uz samo nekoliko klikova mišem. Ali nudit će se i druge usluge. Vrijednost projekta je 24 milijuna kuna, a provest će se u nekoliko faza.

Odlazak u matični ured, kupnja biljega, ispunjavanje zahtjeva za izdavanje rodnog lista, čekanje u redu, tako to izgleda danas.

Poslovati u Hrvatskoj je izazovno, prevedeno s poslovnog riječnika - teško!

Ali već od utorka dobivanje pojedinih dokumenata bit će puno jednostavnije. Dovoljna će biti samo internetska veza. Bilo iz ureda ili vlastitog doma građani će moći pristupiti svojim dokumentima putem internet stranice gov.hr. Svaki isprintani dokument institucije će prihvatiti kao original.

'Odlično uštedit ćemo malo vremena, bit će puno lakše i brže', rekao je Jurica Jukić iz Zagreba.

Da bi se to moglo, građani će prvo trebati svratiti u bilo koju Fininu poslovnicu po besplatno korisničko ime za prijavu u sustav. Ali nudit će se i ostale usluge.

Za početak, MUP će korisnike primjerice obavještavati o isteku registracije i osobnih dokumenata. Roditelji će imati direktan uvid u ocjene i neopravdane sate svoje djece. Moći će se pratiti plaća li poslodavac mirovinsko i socijalno. Poruke HZZO-a.

Ipak je moguće! Evo kako administracija u Hrvatskoj može biti brža i bolja!

'U prvo vrijeme građani će moći vidjeti koji je njihov izabrani obiteljski liječnik, zubar, ginekolog, a također vidjet će ako dođe do kakvih promjena. Moći će napraviti zahtjev za izdavanje europske zdravstvene kartice, ali i vidjeti status vezano za bolovanje, porodiljne naknade i slično', najavila je Tatjana Prenđa Trupec, zamjenica ravnatelja HZZO-a.

Sve to građanima će donijeti uštedu vremena, novca, ali i živaca. 'Problem je što moraš ići sa šaltera na šalter, sve to uzima vrijeme jer u svakom redu čeka 10- 15 ljudi', rekao je Tomo Lukenda iz Zagreba.

Smanjit će se obilaženje ureda i šaltera. Ušteda će biti i za državu. Ali treba i napomenuti da od oko milijun i pol tisuća kućanstava, njih polovica nema pristup internetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju