Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je teže poslovati

Poslovati u Hrvatskoj je izazovno, prevedeno s poslovnog - teško!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na semaforu poslodavaca svijetli crveno u 11 od 12 kriterija kojima mjere poslovanje. Najviše zabrinjava što pomaka nema u poticanju investicija, produktivnosti i konkurentnosti, poduzetničkoj klimi te reformi pravosuđa i tržišta rada.

Kad se poduzetnike pita kako je poslovati u Hrvatskoj, najčešći je odgovor - izazovno. Prevedeno s poslovnog rječnika to bi značilo - teško.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

Umjesto radeći domaći poslodavac sve više vremena provodi čitajući propise.

'Poslovati u Hrvatskoj je vrlo izazovno. Ima veze s krizom, ali ima više veze sa činjenicom da se propisi mijenjaju vrlo često, od prošle godine samo oko 300 propisa se promijenilo', rekla je Maša Smokrović, poduzetnica.

Donosimo vam popis zanimanja s kojima ćete lakše naći posao

Sva sila propisa, a malo onih koji smanjuju namete. Domaći je proizvod zbog toga nekonkurentan.

'Ono što je mene osobno, ali ne samo mene nego i mnoge, zabrinulo to je da se mi prema stavu Vlade moramo osjećati zadovoljni i sretni što nam se neće povećavati porezi, parafiskalni nameti ili druga davanja. Zapravo naša bi očekivanja trebala biti da se oni smanjuju', kazao je još jedan poduzetnik.

Izazovna su vremena i za mlade poduzetnike.

'Postoji hrpa ideja koje se stvaraju tu u Hrvatskoj. Država je napravila neke određene korake da se olakša pokretanje firme, ali i dalje postoji taj teret građenja neka veće firme u Hrvatskoj zbog nedostatka kapitala, nedostatka investicija u takve male firme', rekao je mladi poduzetnik Luka Abrus.

Oni koji su spremni ulagati prolaze kroz šumu administracije.

'Trebamo promjeniti administarciju, trebamo učinkovitost promjeniti. Poduzetnici su spremni za rad. Ja osobno sam spreman još investirati. I imam volje, načina, imam mogućnosti no državna administracija me zaustavi na svakom koraku', rekao je poduzetnik Ante Barišić.

Brodosplitu posao vrijedan 26,5 miljuna eura na zaštiti Venecije od poplava

Ne čudi stoga što na semaforu poslodavaca svijetli crveno u 11 od 12 kriterija kojima mjere poslovanje. Najviše zabrinjava što pomaka nema u poticanju investicija, produktivnosti i konkurentnosti, poduzetničkoj klimi te reformi pravosuđa i tržišta rada.

'Skor investicija pada više od BDP-a i to je možda pokazatelj, objektivni kako investicijska zajednica gleda na Hrvatsku, kako stranci gledaju kako naravno gledaju poduzetnici u Hrvatskoj', objašnjava Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Zeleno svjetlo poslodavaca Vlada je dobila samo za povećanje efikasnosti javnih poduzeća i smanjenje broja umirovljenika. Bez snažnije potpore poduzetništvu, kriza će u zemlji ostati duboka.

'I mislim da bi to jednom trebalo shvatiti - manje poduzetnika, manje zaposlenih ljudi u realnom sektoru bit će i manje novca u proračunu', dodala je Smokrović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene