Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može brže i bolje

Ipak je moguće! Umjesto 45 dana, dovoljan je bio samo jedan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč promjenama porezne politike, svi se i dalje nadaju dolasku investitora. Provjerili smo što je u posljednjih godinu i pol dana - otkako je osnovana, učinila Agencija za investicije.

Početak gradnje hotela u Opatiji, koji će otvoriti 50 radnih mjesta, investitor je čekao godinama. Proces je ubrzala agencija za investicije.

Pročitajte i ovo Olujno jugo i vjetar prouzročili veliku štetu - 11 Velika šteta Olujno jugo i valovi pravili nered po Kvarneru: Snažni naleti vjetra uništili betonski dio kupališta Evakuacija hotela Radisson Blu u Splitu - 4 službe na terenu Otkriveno što se dogodilo s klorom: Evakuiran splitski hotel, pet osoba je u bolnici

'Ono što je svakako usporilo cijelu tu priču su neriješeni pravni postupci s bivšim vlasnicima. U surdanji s agencijom za investicije, koja je posredovala između nadležnih ministarstava, investicija je pokrenuta i za nešto više od 2 mjeseca očekujemo otvorenje novog hotela', izjavio je Ivan Sarajlić iz Hotela Milenij.

Agencija aktivno prati 95 projekata ukupne vrijednosti oko 48 milijardi kuna. Najviše u turizmu. Slijedi proizvodnja pa usluge. Dio je završen i otvorena su radna mjesta.

FOTO Ovo su najveći investicijski projekti u turizmu vrijedni milijarde!

'Takvih investiticija imamo nekoliko, možemo reći manje od deset koje smo direktno aktivno radili od prvog dana, a investicija gdje smo se uključili kasnije vjerojatno dvadesetak', tvrdi Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost.

Iz agencije ističu kako su pokazali da administracija može brže i bolje kad je u pitanju izdavanje dozvola. U jednom predmetu lokacijska dozvola je izdana za 20 dana, a zakonski rok je 60. Građevinska je dozvola jednoj tvrtki izdana za 1 dan iako je zakonski rok 45.

Rezultati se, kažu, još ne vide na velikom broju novih radnih mjesta jer za investiciju treba vremena.

'Investicijski projekti većeg opsega traju jednostavno. Da smo mi u idealnim uvjetima pričali s investitorom koji je odlučio, u trenutku kad je agencija osnovana, da odmah tada ide investirati, sada bi se događala prva zapošljavanja, a takvih primjera već i imamo', rekao je Novinić.

Od 95 aktivnih projekata očekuje se otvaranje više od 12 tisuća radnih mjesta, ali tek u 2015. i 2016. godini.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene