Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tristotinjak radnika šibenske tvornice lakih metala već danima fizički i zaključavanjem vrata tvrtke sprečava iznošenje radnih strojeva iz njihovog pogona. Svjesni su da će odlaskom strojeva, otići i oni.


Poslodavac je pokušao opustošiti njihove pogone. Radnici su najprije odlučili medijski istupiti, a onda su se pod čudnim okolnostima predomislili i kažu, iz uprave im prijete izvanrednim otkazima. Svetin Peran jedni se usudio doći pred tvornicu, u kojoj radi 38 godina. Odnošenje strojeva, koje poslodavac odlučio prodati u dvije bogatije hrvatske regije, on i njegovi kolege fizički su spriječili.

Vezani članci Istražitelji na mjestu ubojstva Tedija Slamića - 1 Što se krije iza nezapamćene tragedije koja je pogodila šibenski kraj: "Ništa se neće vratiti. Kamo sreće da se može vratiti..." Slika nije dostupna Radnici Tofala ne daju da se prodaju strojevi

>> Radnici Tofala ne daju da se prodaju strojevi

'Radnici u tom slučaju zaključavanjem vrata nisu dozvolili pristup nikome', objasnio je Peran. Proizvodni pogon nekad najveće šibenske tvornice bez strojeva bi se ugasio. Ljudima je ponuđen ostanak na poslu, ali pod potpuno nerazjašnjenim okolnostima. Radnici nakon prijetnji poslodavca o izvanrednom otkazu ne vjeruju ni svom sindikatu.

'Mislim da je sindikat isto korumpiran od strane poslodavaca', zaključio je Peran. I zaista, poslodavac im je ponudio ostanak na poslu. Sami sumnjaju kako bi u sljedećih godinu dana radili na rušenju ostataka bivšeg šibenskog proizvodnog diva.