Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nedostatak liječnika

''Pa kako je to moguće?!'': Rekli mu da nema dežurnog liječnika na hitnoj, imamo odgovor bolnice

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nedostatak liječnika u bolnicama veliki je problem, a u posebno su teškom položaju male bolnice koje žongliraju kako bi sve bilo odrađeno.

Našem portalu javio se čitatelj iz Pule koji je zbog problema s uhom otišao svojem obiteljskom liječniku, ali je od njega otišao zabrinutiji nego što je došao.

"Rekao mi je ako se nešto zakomplicira i moram na Hitnu, da i ne pokušavam u Općoj bolnici Pula jer nemaju nijednog dežurnog otorinolaringologa. Pa kako je to moguće?!", pita se naš sugovornik.

Tragom toga poslali smo upit u OB Pula. Ističu kako je ORL djelatnost u hitnim stanjima raspoređena u pripravnosti jer jednostavno liječnika nema dovoljno.

Pročitajte i ovo Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura

"Za sva hitna stanja zovemo ih od kuće nakon što je pacijenta pregledao drugi liječnik i ako je nužno neophodan specijalistički pregled. Pravih hitnih stanja u ORL djelatnosti je jako malo. Najčešći razlozi dolazaka, u nazovimo hitnim stanjima, jesu uhobolje ili grlobolje, što prema kriterijima ne spada u opseg rada hitne službe ORL specijalista, već u opseg usluga objedinjenog hitnog bolničkog prijema", pojašnjava ravnateljica bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić.

Kaže kako ORL specijalista jednostavno nemaju dovoljno da bi dežurali i na Hitnoj, ali takav je slučaj i s primjerice urolozima te gastroenterolozima.

"To je, nažalost, problem svih malih bolnica", navodi dr. Hrstić dodajući kako liječnici koji su u pripravnosti brzo stižu u bolnicu ako se pojavi netko s visoko specifičnim problemom koji samo specijalist može riješiti.

Na prvi pregled čeka se 177 dana

U bolnici je zaposleno pet ORL specijalista na punom radnom vremenu, tri ORL specijalista koji su u mirovini rade četiri sata dnevno, a zaposlena su i četiri specijalizanta. S druge strane, trenutačno je upisano gotovo 4200 rezervacija na listi čekanja samo za ORL djelatnost.

Najviše pacijenata čeka na pregled u ORL ambulanti – čak 2836, a za njega se čeka 177 dana.

Pročitajte i ovo Zatvor Bilice Napad na zatvorenika Lukin ubojica nakon napada prebačen u drugi zatvor, ni tamo neće biti izoliran: "Naš zakon kaže da se kazna izvršava skupno"

Na pregled u audiološkoj ambulanti lista čekanja je čak 258 dana, a prijavljeno je 758 pacijenata. Za logopeda se čeka od 62 do 78 dana, a pulska bolnica ima trenutno 237 rezerviranih termina.

Ilustracija Rezervacije za ORL djelatnost (Foto: OB Pula/Screenshot)

"Jednostavno je, broj zahtjeva za specijalističke postupke nadilazi fizičke mogućnosti dostupnih liječnika. Ne treba smetnuti s uma da postoje i privremena odsustva zaposlenih zbog bolovanja i rodiljnih dopusta", pojašnjavaju u Općoj bolnici Pula.

Prošle godine u bolnici je u ORL djelatnosti izvršeno 24.307 različitih postupaka, a godinu dana ranije 22.857. U predpandemijskoj 2019. godini - 24.413 različitih postupaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene