Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik odgovorio

'Ne želim povećanje vlasti ili moći, nego ojačati položaj građana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je, govoreći o ideji proširenja predsjedničkih ovlasti, naglasio da tu nije riječ o stjecanju nekih novih ovlasti predsjednika, barem ne u smislu povećanja vlasti ili moći, već da mu je želja ojačati položaj građana te parlamentarnu demokraciju.

U intervjuu za Media servis dodao je, međutim, da sada nije vrijeme za razgovor o promjeni Ustava, ali da je o toj ideji vrijedno razmisliti.

Napomenuo je pritom da mu se dnevno javljaju građani nezadovoljni radom pojedinih državnih tijela i tijela lokalne samuoprave pa se često raspituje o čemu se radi i moli državna tijela da postupe u okviru svoje nadležnosti ili da barem daju informacije, ali da ima onih koji se, nažalost, ogluše zbog nedostatka izričite odredbe u Ustavu da su to dužni učiniti.

'Moja je želja da se ojača položaj građana koji na neki način osjećaju da nisu tretirani kako treba od strane državnih tijela. Dakle - ne jača se funkcija predsjednika u smislu njegovih izvornih vlasti već u zaštiti građana', dodao je.

Pročitajte i ovo Branko Smerdel komentirao Milanovićevu odluku da se kandidira na parlamentarnim izborima predsjednikova bomba Oglasio se stručnjak koji je pisao Ustav, evo što kaže o Milanovićevu potezu Slika nije dostupna vrlo teško Stručnjaci: Mala je vjerojatnost da će se mijenjati ustavne ovlasti predsjednika države

Većina europskih zemalja ima takvu ovlast predsjednika

Druga ideja je, navodi, vezana uz činjenicu da predsjednik po Ustavu mora potpisati određene zakone od kojih su neki i neustavni ili štetni. 'Mislim da je primjereno - ne preuzeti ovlast od Sabora i Vlade - nego u slučaju takvih zakona imati mogućnost da se stvar vrati još jednom na raspravu u Sabor. Znači, racionalizirati postupke i omogućiti da se problematični zakoni još jednom rasprave', naveo je Josipović i odgovorio kako bi, da danas postoji takav mehanizam, vratio zakon o ništetnost još jednom na raspravu kada bi došao u sadašnjem obliku.

Podsjetio je i da velika većina europskih zemalja ima takvu ovlast predsjednika i kada je riječ o zemljama parlamentarne demokracije poput Češke i Francuske, a da su bez te ovlasti uglavnom one koje nemaju predsjednika nego imaju kralja.

Josipović je ponovio da to nije hitna tema i da je možda bilo pogrešno u predizborno vrijeme izaći s tom temom i okupirati javnost kada je najvažnije da ljudi vide izborne programe i liste. 'O toj temi raspravljat će se kad će se i ako se bude mijenjao Ustav', dodao je.

Na pitanje kako bi riješio problem srbijanskih optužnica protiv hrvatskih branitelja budući da ne podupire zakon o ništetnosti, Josipović je odgovorio: 'Točno je da su optužnice potpuno neprimjerena stvar s obzirom na nastanak - priznanje iznuđeno u logoru, tužiteljstvo bivše JNA, nepoštivanje procedure,...ali, s druge strane, ne možemo ništa postići s time da zatvorimo oči i da kažemo da te optužnice za nas ne postoje'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene