Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Došao srpskim helikopterom

Prvorazredni skandal te pravi diplomatski i sigurnosni propust: Doznajte detalje spornog Dodikova posjeta Milanoviću na Hvaru

Aktualno Galerija Ministar Grlić Radman o tajnom sastanku - 1 Ministar Grlić Radman o tajnom sastanku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ministar Grlić Radman o tajnom sastanku - 2 Ministar Grlić Radman o tajnom sastanku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ministar Grlić Radman o tajnom sastanku - 3 Ministar Grlić Radman o tajnom sastanku - 3 Foto: DNEVNIK.hr Goran Grlić Radman Goran Grlić Radman Foto: DNEVNIK.hr +1 Ivan Malenica Galerija 1/6 >>
Ono što na ljetovanju, koje mu je već počelo, radi predsjednik Zoran Milanović postalo je prvorazredni skandal oko kojeg se nižu reakcije. Hvarski posjet Milorada Dodika, koji je Dnevnik Nove TV jedini snimio, u režiji samog Dodika, na veselje Aleksandra Vučića i uz režiju predsjednika Milanovića, prerastao je u pravi diplomatski i sigurnosni propust. Kontroli leta letjelica je prijavljena kao civilna. Tko je u njoj, nisu znali. Ukratko, prekršene su sve procedure. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Premijer Andrej Plenković službeno nije znao da Milorad Dodik dolazi na Hvar u posjet predsjedniku Zoranu Milanoviću.

"Očekujem sada hitnu inicijativu oporbe da se smjesta sazove jedna izvanredna sjednica Hrvatskoga sabora i da se raspravi ta tema kako je netko bez odgovarajuće note koju obično šalju iz veleposlanstva država kad im čelnici dolaze u Hrvatsku i da se detaljno traži očitovanje predsjednika Republike", rekao je predsjednik Vlade.

Da Milorad Dodik stiže u Hrvatsku prvi glas i resornom ministru.

Sutradan je, kaže Gordan Grlić Radman, uredno stigla diplomatska nota iz Sarajeva da će Dodik biti u tranzitu preko Hrvatske. Pita se zašto nije i za hvarski posjet.

"Ministarstvo vanjskih poslova nije bilo pitano. Inače, uobičajen je put da se Ministarstvu vanjskih poslova nagovijesti, da se uputi diplomatska nota. Niti je Vlada bila uključena. Dakle, to je predsjednik države dogovorio", rekao je ministar.

Pročitajte i ovo Mario Banožić postoji objašnjenje Otkud sad dildo? U radu ministra Banožića link na seksualna pomagala!

Obavijest da Dodik dolazi stigla je iz Banje Luke, ne iz Sarajeva.

I to, kako doznaje Dnevnik Nove TV, direktno na adresu ureda predsjednika, a ne kako je trebalo po proceduri - Zrinjevca.

Pantovčak je o svemu obavijestio policiju, koja je dobila imena putnika. Uprava splitska obavila je kontrolu.

"Svakako, ako postoje nekakva pravila najave dolaska, sastanka i teme sastanka, to bi bilo dobro da se objavilo unaprijed", dodao je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Andrej Plenković rekao je da nije ništa čudno da u goste dolazi bilo tko, bilo kako i bez najava "kad imate ljude koji ne poštuju ni vlastiti Dan državnosti".

I plan leta letjelice koja je prijavljena kao civilna, iako pripada MUP-u Srbije, kontroli leta stigao je iz Banje Luke. Dobili su i odobrenje, potvrđuju Dnevniku Nove TV, na međunarodnoj i europskoj razini. Nisu imali pojma tko su putnici.

"Podaci iz plana leta ne sadrže podatke o identitetu putnika, stoga Hrvatska kontrola zračne plovidbe nije imala informacije o tome tko se nalazi u navedenom helikopteru", priopćila je Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

"Ona mora biti u proceduri i bila je u proceduri", rekao je ministar mora, prometa i veza Oleg Butković, a na pitanje je li normalno da ne znaju tko su putnici odgovorio je: "Morate to njih pitati."

Na isto pitanje je odgovorio i Plenković. "Ja vam predlažem da i vi pokrenete izvanrednu sjednicu Sabora."

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentirao je susret na Hvaru.

"Danas je bio u posjetu hrvatskom predsjedniku... Hvaru, Braču - ne razumijem se ja u te otoke. Negdje je bio, ali sam sretan što je koristio srpski helikopter", izjavio je srpski predsjednik.

Pročitajte i ovo Požar na Čiovu i dalje aktivan - 9 dim došao do korčule FOTO/VIDEO Teška noć pred vatrogascima na Čiovu: "Nadamo se da ćemo izdržati do jutra, a onda opet krećemo punom snagom. Morat ćemo tražiti pomoć s mora"

Netom prije početka Dnevnika Nove TV stiglo je priopćenje iz Ureda predsjednika.

Nije točno, poručuju, da premijer Plenković nije znao da dolazi Milorad Dodik jer je Ured predsjednika o dolasku Milorada Dodika izvijestio Ministarstvo unutarnjih poslova.

To je, kažu, uvreda zdravog razuma. Uvjeravaju da je sve bilo po proceduri.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene